Rukiin suorakylvökoe kiinnosti Loimaalla

Pro Ruis yhdistyksen kesän pellonpiennarpäivät starttasivat Loimaan koeruuduilta 24.6. Koneviestin ja Agrimarketin kanssa yhteistyössä järjestetty tilaisuus keräsi epävakaasta säästä huolimatta paikalle yli sata rukiista ja suorakylvöstä kiinnostunutta.

Koneviestin suorakylvökoetta on toteutettu Tuomas Levomäen viljelemillä Loimaan ammatti- ja aikuisopiston lohkoilla jo reilun kymmenen vuoden ajan. Ruis otettiin mukaan suorakylvökokeeseen ensimmäisen kerran viime syksynä. Syinä tähän olivat viljelykierto, rukiin ajankohtaisuus sekä positiivinen hintakehitys. Lajikkeeksi valikoitui kotimainen talvenkestävä ja viljelyvarma ReettaBOR-populaatioruis.

Koneviestin päätoimittaja Uolevi Oristo kertoi, että rukiin suorakylvöstä on vain vähän aikaisempia tutkimustuloksia. Suorakylvö säästää aikaa ja kustannuksia, mutta jakaa yhä vahvasti mielipiteitä. Oriston mukaan ruis kiinnostaa viljelijöitä, mutta kyntöön ei välttämättä ole syksyllä aikaa puintikiireiden takia.

Tällä hetkellä koeruutujen ruisviljelmät näyttävät hyviltä. Rukiin suorakylvökokeen ensimmäisen vuoden tulokset julkaistaan ensi syksyn ja talven aikana. Loimaan koeruuduilla on käynnissä myös Luken eli entisen MTT:n organisoima rukiin kasvitautien torjuntakoe, jonka tulokset julkaistaan syksyllä.

Kasvinjalostaja Leena Pietilä Borealilta kertoi, että suomalaisessa rukiin jalostuksessa tavoitellaan talvenkestävyyttä. Uusien ruislajikkeiden lyhyt korsi takaa talvenkestävyyden lisäksi myös viljelyvarmuuden ja laadun. Rukiin koko viljelyalueelle soveltuva ReettaBOR-ruis on perinteisiä populaatioruislajikkeita huomattavasti satoisampi.

Rukiin siementä on vielä hyvin saatavilla syksyn kylvöille. Siemenkauppiaaseen kannattaa kuitenkin olla ajoissa yhteydessä.

Pro Rukiin seuraavat pellonpiennartilaisuudet ovat Hollolassa 8.7., Siuntiossa 9.7., Asikkalassa 29.7., Hauholla 4.8. ja Vihdissä 5.8. Tervetuloa!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja