Routatilanteesta

Marraskuun alkupuoliskon pakkaset jäädyttivät maata noin 10 cm. Kuun jälkipuoliskolla satoi lunta roudan päälle ja myöhemmin vettä, joka sulatti roudan kokonaan.

Marraskuun alkupuoliskon pakkaset jäädyttivät maata noin 10 cm. Kuun jälkipuoliskolla satoi lunta roudan päälle ja myöhemmin vettä, joka sulatti roudan kokonaan. Onneksi näin, ei jäänyt vettä pelloille. Joulukuun alussa alkoi uusi pidempi ja purevampi pakkaskausi. Koska lunta oli vähän tai paikoin ei olleenkaan, kosteassa maassa routaa muodostui nopeasti uudestaan. Tällä hetkellä on routaa Etelä- ja Länsi-Suomessa 15-30 cm, Itä-Suomen lumisilla alueilla ei ole routaa lainkaan.

Sjt:n Paimion tutkimuskeskuksessa oli joulukuun 14 päivän mittauksessa routaa jo runsaat 30 cm.

Räpin koetilalla Säkylän Köyliössä on viisi routamittaria, joiden mittareiden keskiarvo näkyy taulukosta. Lisäksi seurataan lumitilannetta. Marraskuun puolivälissä oli routaa 20 cm, joka kuitenkin suli lähes kokonaan kuun loppuun mennessä. Nyt joulukuun viimeisessä mittauksessa routaa yli 30 cm.

Luke Ruukin tutkimusasemalla oli joulukuun 19 päivänä syysrapsilohkolla routaa 13 cm ja lunta 16 cm.

Luke Mikkelin tutkimusasemalla joulukuun 20 päivänä ruispelto oli täysin roudaton, lunta 15 cm.

Marras-joulukuun vaihtelevista säistä huolimatta syysviljat ovat tähän mennessä talvehtineet hyväkuntoisina. Kuvassa ruiskasvustoa Somerolla 16.12.2016. Tällä viikolla lämmin sää on sulattanut ohuen lumikerroksen kokonaan.

KIITÄMME YHTEISTYÖSTÄ JA TOIVOTAMME SINULLE JA LÄHEISILLESI HYVÄÄ JOULUA JA MENESTYKSEKÄSTÄ UUTTA VUOTTA 2017!

viljelijanberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja