Talvi ei tuhonnut Euroopan syysviljoja

Suomen talvituhoista ei vielä tietoa.

Pohjoisella pallonpuoliskolla syysviljakasvustot ovat edelleen pääosin hyvässä kunnossa. Merkittäviä talvituhoja ei näytä tulleen. Tämä parantaa satonäkymiä ja aiheuttaa hintoihin laskupainetta. Suomen osalta talvituhojen laajuus ei vielä ole tiedossa.

Vehnän futuurinoteeraukset laskivat. Vehnän futuurinoteeraus Chicagossa laski tällä viikolla ja Pariisi seurasi perässä. Vehnän lähin futuurinoteeraus Pariisin pörssissä Euronextissä tippui eilen torstaina tasolle 167,25 €/tonni, mikä on alin sitten joulukuun 2016 puolivälin. Laskenut hintataso houkuttelee hiljaiselossa olleita ostajia takaisin markkinoille.

Myös rapsin hinta laski. Rapsin hinnan lasku Kanadassa painaa hintoja alas myös Euroopan rapsimarkkinoilla. Vientikauppojen peruuntuminen Kanadassa on palauttanut hinnat takaisin lokakuun tasolle.

EU:n rapsintuotannon ennustetaan normalisoituvan viime vuodesta, joka laskee myös hintoja. Euroopan syysrapsikasvustot näyttävän olevan hyvässä kunnossa ja tuotantoennusteita on nostettu. Pariisin pörssissä elokuun futuurinoteeraus on tippunut viime viikosta lähes 4 €/tonni. Lisäksi maailman öljykasvivarastojen ennakoidaan elpyvän kaudella 2017/18. Hintojen laskupaine kasvaa edelleen, jos kasvuolot eivät muutu epäsuotuisiksi.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja