USA:ssa kevätvehnän luokitus historiallisen alhaisella tasolla

Korkean valkuaispitoisuuden vehnää tulee olemaan USA:ssa niukasti tarjolla

Euroopan markkinat

Analyytikkofirma Strategie Grains laski tämän kauden 2017/18 arvioitaan EU:n kokonaisviljantuotannosta 295,6 milj. tonniin (-2,9 milj. tn viime kuusta). Viime kaudella EU:n kokonaisviljantuotanto oli 296,1 milj. tonnia. EU:n ohran ja maissin tuotanto laskee, kun taas vehnän tuotanto näyttäisi elpyvän viime vuodesta. EU:n vehnätase näyttäisi olevan aika lailla tasapainossa tällä kaudella vehnän kulutuksen hieman laskiessa. Vehnän ja ohran puinnit ovat käynnissä osassa Eurooppaa. Satomäärissä esiintyy huomattavaa vaihtelua Euroopan sisällä.

Maailmanmarkkinat

USA:n maatalousministeriö USDA:n kuukausittaisesta kysyntä- ja tarjontaraportista löytyy pieniä yllätyksiä.

USDA ennustaa USA:n tuottavan vehnää 47,9 milj. tonnia kaudella 2017/18. Ennuste on laskenut viime kuusta, mutta lasku oli haastavien kasvuolosuhteiden vuoksi odotettua pienempi erityisesti kevätvehnän osalta. Kevätvehnäsadon ennustetaan kuitenkin olevan alhaisin sitten vuoden 2002. Kevätvehnien luokitus on historiallisen alhaisella tasolla ja vain 35 % pääsee luokkaan "hyvä tai erinomainen". Viime vuonna kyseiseen luokkaan pääsi 79 %. Syysvehnän osalta tuotantoennustetta nostettiin, mutta sadon laatu näyttää heikolta. USA:ssa tulee siis olemaan niukasti tarjolla korkean valkuaispitoisuuden vehnää.

USA:n maissin ja soijan tuotannon ennustetta nostettiin, mutta soijan keskisadon ennuste pysyi ennallaan. Tällä hetkellä katseet ovat säässä ja markkinoiden tilanne voi vielä muuttua. Chicagon vehnä-, maissi- ja soijafutuurit laskivat heinäkuun raportin jälkeen johtuen raportin tuotantoennusteista, jotka olivat markkinoiden odotuksia korkeampia.

Venäjän vehnän tuotannon ennustetta nostettiin ja tuotannon ennustetaan nousevan lähes viime kauden tasolle. Venäjän vehnän viennin ennustetaan kasvavan. Ukrainan vehnän tuotannon ennustetaan hieman laskevan viime kaudesta.

Mustanmeren alueella sadonkorjuu edistyy, mutta viime vuodesta ollaan jäljessä. Viime vuotta alhaisempi valkuaispitoisuus huolestuttaa.

Katso koko VYR:n viljaviesti täältä

VYR:n viljaviesti jää kesätauolle ja ilmestyy seuraavan kerran 11.8.2017.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja