Päijät-Hämeen Viljaklusterin Sadonkorjuujuhla piristi viljelijöitä vaikean satokauden jälkeen

Fazer Mylly, Viking Malt ja Vääksyn Mylly järjestivät ohjelman tarjoiluineen Lahden Sibeliustalolla.

Sääoloiltaan poikkeuksellisen satokauden takia sadonkorjuussa oli tänä vuonna suuria haasteita monin paikoin Suomea. Tästä huolimatta Päijät-Hämeen Viljaklusterin Sadonkorjuujuhlassa oli iloinen tunnelma ja viljelijöiden katse siirtymässä jo tulevaan kauteen.

Viljaklusterin perinteinen Sadonkorjuujuhla pidettiin viime perjantaina täpötäydellä Lahden Sibeliustalolla. Fazer Mylly, Viking Malt ja Vääksyn Mylly järjestivät kutsuvieraille ohjelman tarjoiluineen.

Maatalouden jatkuvuus edellyttää kannattavaa toimintaympäristöä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kiitti puheessaan viljelijöitä siitä, että he olivat näinkin poikkeuksellisena vuonna jaksaneet ponnistella satonsa eteen.

Leppä korosti, että mikään ei ole pitkällä tähtäimellä taloudellisesti järkevää, jo se ei ole kannattavaa – ja tämä koskee myös maataloutta. Tuottajahintaan olisi Lepän mukaan saatava myös näkyviin se, että suomalainen ruoka on laadultaan ja puhtaudeltaan ykkösluokkaa.

Kotimainen vilja aina ensisijainen vaihtoehto Fazer Myllylle

Fazer Myllyn viljanhankintapäällikkö ja Päijät-Hämeen Viljaklubin puheenjohtaja Tero Hirvi korosti, että kotimaisella viljalla pyritään pärjäämään aina viimeiseen asti. Tänä vuonna viljasadon laatu on kuitenkin sen verran vaihtelevaa, että Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) arvion mukaan myllyvehnän tuontitarvetta tulee olemaan tällä satokaudella.

Tero Hirvi kertoi myllyvehnän hinnan nousseen Suomessa Matif-vehnää korkeammaksi, sillä Suomessa myllyvehnäkelpoinen sato jäi määrällisesti pieneksi.

Hirvi kertoi vehnän sakolukujen jääneen mataliksi eikä leivontalaadullisesti sopivaa vehnää ole ylen määrin. Rukiilla satoa saatiin ihan hyvin, mutta torajyviä esiintyi aiempaa enemmän. Kauralla sato oli lopulta myös hyvä, mutta laadussa oli suuria vaihteluja etenkin DON-pitoisuuksien suhteen. Laatuongelmista huolimatta kauraa tulee riittämään myös vientiin.

Mallasohraa riittää kotimaiseen käyttöön

Mallasohra säästyi pahemmilta laatuongelmilta ja satoa saatiin jopa hieman viime vuotta enemmän. Näin ollen mallasohraa riittää kotimaiseen käyttöön, Viking Maltin viljanhankintapäällikkö ja Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheenjohtaja Sanna Kivelä totesi.

Viking Maltin tavoitteena on lisätä sopimusviljelijöiden määrää myös ensi kaudella. Satokauden 2018 viljelysopimusten teko on jo avoinna Barbinissa, Viking Maltin puoliautomaattisessa viljelijäportaalissa.

"Lähes kaikki viljakauppaan liittyvä asiointi voidaan tehdä sähköisesti Barbinissa", Kivelä vinkkasi.

Joonas Nordmanin stand up -show ei jättänyt ketään kylmäksi. Nordmanin imitoinnit Hjallis Harkimosta, Sauli Niinistöstä ja Juha Sipilästä saivat yleisön ulvomaan naurusta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja