77 tilalle nyt poikkeuslupa valkoposkihanhien karkottamiseen vakavien viljelyvahinkojen torjumiseksi

77 tilaa on saanut poikkeusluvan valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen torjumiseksi. Lupa on vain valkoposkihanhien karkottamiseen ja vain niitä vahingoittamattomilla menetelmillä niiden kevät- ja syysmuuttokausina. Keväällä kovaäänisten äänipelotteiden kuten kaasutykin tai paukkupatruunoiden käyttö on kielletty. Lupa-alueet kattavat laajasti itäisen ja eteläisen Suomen peltoja.

Valkoposkihanhien kuoliaaksi ampumiseen ei lupia

Poikkeuslupaa valkoposkihanhien kuoliaaksi ampumiseen ei myönnetty, sillä Luonnonvarakeskuksen (Luke) alustavien tutkimustulosten mukaan ampumiselle vaihtoehtoisen karkotuskeinon, paukkupatruunan käyttö on toimiva karkotuskeino.

Luvan myöntämiseen liittyvien edellytysten mukaan poikkeuslupa rauhoitetun linnun tappamiseen voidaan myöntää, vain jos muuta tyydyttävää ratkaisua ei ole. Tutkimustulokseen liittyvästä epävarmuudesta huolimatta, Luke ei lausunnossaan viittaa, että paukkupatruunalla tapahtuva karkottaminen toimisi tavoitellun karkotusvaikutuksen kannalta riittämättömällä tavalla tai ainakaan olennaisesti huonommin kuin kuoliaaksi ampuminen.

Aiemmilla poikkeusluvilla myönnetyn kuoliaaksi ampumisen tavoitteena ei ole ollut valkoposkihanhien kannan säätely, vaan niiden pelottelu ja karkottaminen viljelyksiltä.

Tarvitaan useita ja toistuvia karkoitusmenetelmiä

Tämänhetkisen käytettävissä olevan tiedon mukaan aktiivinen karkottaminen eri menetelmien yhdistelmällä (lähestyminen, käsilaser, paukkupatruuna) on tehokasta, ja vähentää hanhien laidunnusta nurmipelloilla, mutta se vaatii organisoitua, päätoimista ja jatkuvaa karkottamista ja hanhien valvontaa suhteellisen rajatulla alueella auringonnoususta auringonlaskuun. Valkoposkihanhien karkottaminen millä tahansa menetelmällä edellyttää toistoa.

Hyvin toimiva satovahinkojen torjunta edellyttää kokonaisvaltaista ratkaisua niin, että karkotustoimien lisäksi hanhille osoitetaan niille houkuttelevia ja levähtämiseen ja laiduntamiseen soveltuvia peltoja (lintupellot), jossa hanhet voivat ruokailla rauhassa ilman häirintää.

Kovaäänisten äänipelotteiden käyttö on kielletty keväällä, koska kovaäänisen karkottamisen vaikutuksia ei tunneta vielä riittävästi, jotta muulle linnustolle aiheutuva häiriö alueella voitaisiin sulkea pois.

Poikkeusluvat ovat voimassa pääosin kaksi vuotta.

Aiemmin myönnetyt ja vireillä olevat poikkeusluvat

Tähän mennessä annetuilla päätöksillä on myönnetty lupa valkoposkihanhien karkottamiseen yhteensä 251 tilalle.

Osalla tiloista on voimassa aiemmin myönnetty poikkeuslupa valkoposkihanhien karkottamiseen ja kuoliaaksi ampumiseen syysmuuttokaudella. Näistä poikkeusluvista osa on voimassa vuoden 2024 syysmuuttokauden päättymiseen saakka.

Voimassaolevien poikkeuslupien lupa-alueita voi tarkastella Karttapalvelussa.

Loput Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa vireillä olevat valkoposkihanhien pelloilta karkottamista koskevat poikkeusluvat annetaan huhtikuun aikana.

Avustukset ja lintupellot

Helmikuun alussa voimaan tulleen rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamista koskevan laissa (15/2022) on uutena toimenpiteenä mahdollista hakea alueelliselta ELY-keskukselta avustusta rauhoitettujen lintujen aiheuttamien viljelyvahinkojen torjumiseen.

Uuden CAP-kauden alettua vahinkoalueille on myös mahdollista perustaa ympäristösitoumuksen lohkokohtaisena toimenpiteenä lintupeltoja.


Lähde: STT Info (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Näin käy - Anonyymi Pysyväislinkki
14.04.23 21:36

Kun luonnonsuojelun hallinta menetetään, hanhista on tullut "heinäsirkkaparvia". Täystuho taattu. Ainoastaan vapaa "tuli" .. metsästys tehoaa parviin.