Sopimuskausi 2024 ovella – oletko sinä valmis sitoutumaan?

Satokausi on ylittänyt puolivälin ja peltotöiden alkuun on pari kuukautta. Kauden 2023 sopimuksilta on vielä jonkin verran viljaa toimittamatta. Nyt on viimeistään hyvä hetki viedä postiin kuivurin eteisessä odottamassa olevat esinäytepussit, selvittää toimittamattomien erien laatu ja sopia toimitusajat.

Ja valita Raision viljelysopimusvaihtoehdoista omalle tilalle parhaat.

Raision myllyille toimitusaikoja voi sopia ensi viikkoon, mutta myös myöhemmälle kevääseen. Vehnää voi toimittaa Raisioon, Perniöön tai Loimaalle. Kauraa Nokialle ja Raisioon. Mutta myös Naantaliin. Ruista Nokialle tai Raisioon. Mallasohrat toimitetaan Lahteen.

Sopimuskauden 2024 sopimukset nyt framilla

Vilja-alan yhteistyöryhmän seminaarissa Hämeenlinnassa pari viikkoa sitten keskusteltiin monesta tärkeästä asiasta ja useissa puheenvuoroissa tuli esille viljelyyn sitoutuminen ja sopimukset. Sekä viljanostajien että viljelijöiden puheenvuoroissa korostui suunnittelu, laskeminen ja ennakointi. Peräänkuulutettiin myös aitoa sopimuskulttuuria. Usein keskustelussa kyseenalaistetaan sopimuskulttuuri, milloin mistäkin suunnasta. Raisio on kuitenkin avoimilla korteilla tarjoamassa kaikille tasapuolisesti, samoilla ehdoilla viljelysopimuksia myllyviljojen tuotantoon kaudelle 2024.

Sopimussalkussa on viisi vaihtoehtoa

Sopimustuotanto vaatii suunnittelua ja ennakointia. Viljakäyttäjänä arvioimme viljatarpeen tulevasta sadosta ja teemme sopimuksia tähän perustuen. Viljelijän kannattaa huomioida satovaihtelut sopimusmäärissä ja vaikka kasvukauden olosuhteista johtuva laaturiski onkin enemmän ostajalla, niin myös laatunäkökulma kannattaa huomioida, kun määrät laittaa kiinni. Lajikkeella on väliä, vaikka Raisio ei lajiketta sopimusehdoissa määrittele. Lajikkeiden laatutuloksista voit lukea Raision verkkosivuilta.

Perusopimukset ovat markkinahintainen viljelysopimus ja kiinteähintainen sopimus. Nämä on tuttuja, mutta siitä huolimatta kannattaa tutustua sopimusehtoihin.

Kaura Plus -sopimus on kauranviljelijälle suunnattu sopimusmalli. Jos tähtäät myllylaatuun ja sinulle sopii kauran toimitus sadonkorjuuajan jälkeen, niin Kaura Plus –sopimus kannattaa ehdottomasti valita. Kaura Plus – sopimusmalli on ollut käytössä muutaman vuoden ja on jo monen viljelijän käytössä.

Kaura Plus -sopimuksessa suurimokauran hinta muodostuu perushinnasta, laatuhinnoittelusta ja 5 euron/tonni sopimuspalkkiosta. Sopimuspalkkio maksetaan, kun suurimokaura täyttää kaikki vastaanottovaatimukset ja on hehtolitrapainoltaan vähintään 58 kg ja jyväkoko (< 2 mm) on korkeintaan 4 %. Suurimokauraerät toimitetaan 1.10.2024-31.5.2025 välisenä aikana.

Laatuvehnäsopimus on kevätvehnän viljelijälle suunnattu sopimusmalli. Sopimuksen kautta haluamme kannustaa huippulaatuisen myllyvehnän tuotantoon.

Laatuvehnäsopimuksessa vehnän hinta muodostuu perushinnasta, laatuhinnoittelusta ja 15 euron/tonni sopimuspalkkiosta. Sopimuspalkkio maksetaan, kun vehnä täyttää kaikki kevätvehnän vastaanottovaatimukset ja valkuaispitoisuus on vähintään 15 %. Vehnäerät toimitetaan 1.10.2024-31.5.2025 välisenä aikana Raision myllylle.

Sopimuskaudelle 2024 uutena sopimusmallina on otettu käyttöön VarastoPlus-sopimus. Sopimuksen tavoitteena on tasoittaa viljan toimituksia tasaisesti koko satokauden aikana viljelijöiltä myllyille ja korvata viljelijälle varastoinnista aiheutuvaa kustannusta. VarastoPlus -sopimus tukee toimitusten hajauttamista pitkin talvikautta ja toisaalta sopii erinomaisesti viljelijöille, jotka keskittävät viljan toimittamisen kevätpuolelle. VarastoPlus-sopimukset tehdään viimeistään elokuussa 2024 ja samalla määritellään mille jaksolle toimitus ajoittuu. Hinnan kiinnitys on mahdollista syksyn jaksolle syyskuun alusta alkaen ja kevään jaksoille marraskuun alusta.

VarastoPlus-sopimuserille maksetaan sopimuspalkkiota nousevasti riippuen toimitushetkestä. Sopimuskausi on jaettu neljään kahden kuukauden toimitusjaksoon, marraskuun alusta kesäkuun loppuun. Sopimuspalkkio on syksyn toimitusjaksolta 3 €/tn. Palkkio nousee asteittain ja on kesän toimitusjaksolle 9 €/tn.

Sopimukset kätevästi Viljalaarissa

Sopimukset voit tehdä silloin kuin itse haluat Viljalaarissa. Toki voit myös ottaa viljanostajiin yhteyttä joko puhelimella tai postitse.

Lue lisää ja tee sopimukset

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja