Ensi kesän vilja-ala pienenee, mutta öljykasvien ja kuminan kasvaa

Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) teetti analyytikkatalo Kantarilla kyselytutkimuksen, jossa tiedusteltiin mm. kylvöaikomuksista vuodelle 2024. Tutkimuksen mukaan viime vuoteen verrattuna vilja-ala pienenisi yhteensä 3 prosenttia, öljykasvien ala kasvaisi 40 prosenttia ja kuminan 15 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan viime vuoteen verrattuna ohra-ala pienenee 3 %, mallasohra-ala 8, kevätvehnäala 7 %, syysvehnäala 14 %, ruis 27 % ja härkäpapu 12 %. Ala kasvaa sen sijaan kauralla 4 %, kuminalla 15 %, kevätrapsilla 16 % ja kevätrypsillä 38 %.

Kun tarkastellaan alueittain pinta-alaennustetta, ohra-ala pienenee ennusteen mukaan kaikilla alueilla. Prosentuaalisesti suurin pinta-alan pienentyminen tapahtuu Pohjois-Suomessa (-7 % verrattuna vuoteen 2023). Länsi-Suomessa pinta-alan muutos on ennusteen mukaan hyvin vähäinen, alle prosentin.

Mallasohra-alan pienentyminen painottuu prosentuaalisesti Pohjanmaalle ja Itä-Suomeen, mutta Länsi-Suomessa alan menetys on selkeä. Länsi-Suomessa mallasohra-alan ennustetaan pienentyvän yli 3 000 ha.

Kaura-ala kasvaa ennusten mukaan Pohjois-Suomessa, Itä-Suomessa ja Länsi-Suomessa. Itä-Suomessa kasvua ennustetaan 14 % viime vuoteen verrattuna. Etelä-Suomessa alan ennustetaan pienenevän noin 1 000 ha ja Pohjanmaalla hieman alle 2 000 ha.

Elintarvikekauraa aiotaan kylvää kaikilla alueilla enemmän kuin vuonna 2023. Rehukauraksi kylvetään suoraan vähemmän kuin 2023 etenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Kevätvehnää aiotaan ennusteen mukaan kylvää vähemmän kuin vuoden 2023 keväällä kaikilla alueilla.

Yksityiskohtaisempiin tuloksiin voi perehtyä täällä.

VYR:n Kantarilla teettämässä kyselyssä tiedusteltiin kylvöaikomuksista vuodelle 2024, tilan toimintamalleista kannattavuuden parantamiseksi sekä tilan oman siemenen käyttötoimista. Kyselyyn vastasi reilut 1000 tilaa ja virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä ja tulokset on painotettu vastaamaan Suomen maatilarakennetta tukialueen, tilojen peltoalan sekä tuotantosuunnan mukaan käyttäen vuoden 2023 tukihaun tietoja.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja