14.11.14

Iiris-kaura vakuuttaa laadullaan

Suurimokauran tuotannossa kannattaa panostaa laadukkaaseen satoon. Pidemmän kasvuajan kauroihin kuuluva Iiris täyttää elintarvikekäyttöön tarkoitetun kauran tärkeimmät laatukriteerit.

Elintarvikekauran tuotannossa kannattaa panostaa laadukkaaseen satoon. Suurimokaurassa arvostetaan isoa jyvää, korkeaa hehtolitrapainoa, alhaista pienten jyvien osuutta ja pientä kuoripitoisuutta. Lisäksi kauran pitää olla väriltään vaaleaa ja kirkasta sekä homeetonta.

Moni laatutekijä on lajikeominaisuus ja laadun tavoitteleminen alkaakin jo lajikevalinnasta.

Pidemmän kasvuajan kauroihin kuuluva Iiris täyttää elintarvikekäyttöön tarkoitetun kauran tärkeimmät laatukriteerit ja soveltuu hyvin viljelyyn suurimokauran päätuotantoalueella.

- Iiriksen iso ja ohutkuorinen jyvä sekä hyvä hehtolitrapaino luovat erinomaiset edellytykset tuottaa siitä raaka-ainetta elintarviketeollisuuden tarpeisiin, kertoo Borealin kauranjalostaja Leena Pietilä.

Iiris on myös satoisuudeltaan kilpailukykyinen. Virallisissa lajikekokeissa sekä Borealin kokeissa Iiris on tuottanut yhtä suuria satoja kuin virallisten kokeiden mittarilajike Belinda, vaikka Iiris on kasvuajaltaan Belindaa hieman aikaisempi.

Iiriksen satoa ja laatua varmistaa luja korsi. Myöhäisten kauralajikkeiden sarjassa Iiris on yksi lujakortisimmista lajikkeista. Kauralla korrenlujuudella on iso merkitys, sillä lakokasvustossa laatu- ja hometoksiiniriskit kasvavat.

Taulukko: Iiris on erittäin satoisa ja laadukas kaura.
Lähde: Borealin kokeet Etelä-Suomessa 2012-14. *) kasvuaika: viralliset lajikekokeet 2006-13

Kasvuaika, vrk* Kokeita, kpl Sato, kg/ha Lako, % HLP, kg TJP, g Kuori, % Seulonta, <2 mm, %
IirisBOR 101,4 10 6523 3 56,0 39,0 20,6 1,2

Lisätietoa Iiriksestä Borealin sivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja