15.03.22

Syksyllä 2022 toimitettavan Viljelijän Tuoreleikkeen myynti käynnissä!

Viljelijän Tuoreleikettä toimitetaan tiloille irtona, pyöröpaaleina tai tuubiin pakattuna. Eri toimitusmuodoilla voidaan vastata tilatasolla hyvin erityyppisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin karjatiloilla.

Suomalaisesta sokerintuotannosta, Sucroksen Säkylän tehtaalta syntyvä arvokas sivuvirta, tuoreleike, toimitettiin viime syksynä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tuoreena suoraan karjatiloille. Viljelijän Tuoreleike -nimellä laajasti ympäri Suomen toimitettu rehukomponentti oli monelle tilalle tervetullut ratkaisu kuivuuden aiheuttamiin haasteisiin rehun riittävyyden suhteen ja viljan hinnan noustessa.

Tuoreleike nautakarjan ruokinnassa

Ravitsemuksellisesti Viljelijän Tuoreleike on erinomainen rehukomponentti nautakarjalle. Se parantaa rehuseoksen maittavuutta, lisää syöntiä ja tehostaa tuotantoa. Monet maitotilat ovat kertoneet maitotuotoksen kehittyneen positiivisesti kasvaneen syönnin myötä. Tuoreleike sisältää runsaasti hyvin sulavaa NDF-kuitua ja myös energiaa, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää tasaamaan esimerkiksi säilörehun laatuvaihteluja tai osin jopa korvaamaan ruokinnassa säilörehua tai viljaa

Ruotsin Nordzuckerin kolme sokeritehdasta ovat jo pitkään toimittaneet kaiken juurikasleikkeen tuoreena karjatiloille. Tuoreleikkeen kokonaismäärä Ruotsissa on lähes kolminkertainen Säkylän volyymiin verrattuna. Siitä huolimatta leikkeelle olisi siellä enemmän ostajia kuin mitä tavaraa on vuosittain tarjolla.

Toimitus ja säilöntä

Viljelijän Tuoreleikettä toimitetaan tiloille irtona, pyöröpaaleina tai tuubiin pakattuna. Eri toimitusmuodoilla voidaan vastata tilatasolla hyvin erityyppisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin karjatiloilla.

Irtona tilalle toimitettu tuoreleike säilötään nurmirehun tavoin, peitetään ja tiivistetään välittömästi toimituksen jälkeen. Tuoreleike toimitetaan tiloille happokäsiteltynä säilyvyyden varmistamiseksi.

Myös pyöröpaaleille ja tuubipakkaukselle oli viime syksynä hyvin kysyntää, sillä ne sopivat kaiken kokoisille tiloille. Tuubipakkaus ja paalit auttavat siilotilan hallinnassa, ja ovat erinomainen vaihtoehto esim. kesäruokintaan myös isommilla tiloilla. Tuubipakkaus tehdään avaimet käteen -periaatteella, jolloin tilalta tarvitaan ainoastaan sopiva paikka tuubille.

Asiakkailta positiivista palautetta

Kysyimme palautetta tuoreleikettä ostaneilta karjatiloilta ja se oli hyvin positiivista; kotimainen tuoreleike on maittanut eläimille hyvin ja mikä tärkeintä, se näyttää vaikuttavan positiivisesti eläinten tuotokseen.

Leikkeen valttina nähtiin myös sen tasainen laatu; lisäämällä leikettä seokseen pystytään tasaamaan muiden rehukomponenttien, kuten säilörehun laadun vaihtelua.

Osa asiakkaista oli käyttänyt leikettä ruokinnassa jo pitkään ja se oli heille tuttu. Viime syksynä uusia käyttäjiä tuli jo runsaasti ja positiivisten kokemusten perusteella moni heistä jatkaa leikkeen käyttöä myös tulevana vuonna.

Syksyn 2022 Viljelijän Tuoreleikkeen myynti on nyt käynnissä. Oman erän saatavuus kannattaa varmistaa hetimmiten. Kysy lisää Viljelijän Avena Berneriltä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja