09.05.23

Kuminan kasvu kiihtyy lämpimän sään myötä - muista tärkeimmät viljelytoimenpiteet parhaan sadon varmistamiseksi

Satovuoden kuminakasvustot ovat lähteneet voimakkaaseen kasvuun lumen ja jään sulamisen jälkeen. Vappua edeltänyt aurinkoinen sää oli suotuisa kuminan lannoitukseen. Vapun jälkeinen epävakaa sää puolestaan toi mukanaan toivottua sadetta.

Lämpösumman kertymistä ja toukotöiden aloitusta on hidastanut alkukuun yöpakkaset, mutta kasvukaudessa ollaan silti paria aiempaa vuotta edellä. Sääennuste lupaa tälle viikolle vihdoin lämpenevää säätä, joten odotettavissa on satovuosien kuminakasvustoille vauhdikasta kasvua. Sen myötä on tarpeen muistuttaa muutamasta tärkeimmästä viljelytoimenpiteestä.

Kuminan aikainen kasvuunlähtö vaatii paljon energiaa. Siksi sen lannoitus on tärkeää tehdä heti, kun maa kantaa, joko kerralla tai kahdessa osassa. Mikäli lannoituksen tekee kahdessa erässä, jälkimmäistä levitystä ei kuitenkaan kannata jättää liian myöhäiseen ajankohtaan. Satovuoden lannoituksesta voi lukea lisää tästä.

Rikkakasveista juolavehnän ja saunakukan torjunnalle saattaa olla tarvetta. Saunakukan torjunta on tehtävä ajoissa, kun saunakukan taimet ovat vielä euron kolikkoa pienempiä. Juolavehnän kemiallinen torjunta on ajankohtaista, kun juolavehnällä on 4–6 lehteä ja ne ovat selvästi nähtävissä kuminakasvuston yläpuolella. Tämä osuu satovuonna monesti yhteen kuminakoin torjunnan kanssa, jolloin molemmat voikin torjua samalla kertaa touko-kesäkuun vaihteessa. Tarkemmat ohjeet satovuosien kasvinsuojeluun tästä.

Kuva: Lasse Matikainen 6.5.2023

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja