Vettä tulvivat pellot ja tykkylumien vaivaamat metsät yhä yleistyvämpi vitsaus

Syys- ja talvisadanta ja sitä myötä tulvat tulevat lisääntymään jatkossakin ilmastonmuutoksen myötä. Vaikutukset näkyvät jo.

Järvien ja jokien pinnat ovat loppuvuoden sateiden jäljiltä tammikuulle poikkeuksellisissa tulvalukemissa monin paikoin Etelä- ja Lounais-Suomea, Tulvakeskus tiedottaa.

Joulukuu oli lisäksi 2–5 astetta tavanomaista lauhempi Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Suuri osa Oulun alapuolisista suurista järvistä onkin vasta nyt jäätymässä.

Lisääntynyt sadanta tarkoittaa etelässä lisää vettä ja pohjoisessa lisää lunta

Poikkeuksellisen runsaat sateet, jotka pohjoisempana satoivat lumena, ovat syynä myös Itä- ja Keski-Suomen sekä Kainuun suuriin lumimääriin.

Raskas tykkylumi on aiheuttanut paljon ongelmia kuten sähkökatkoksia, vaaratilanteita ja taloudellisia tappioita metsätaloudelle.

Tykkylumi vienyt kymmeniä tuhansia kuutioita puuta

MTK Pohjois-Suomen kenttäpäällikkö Heikki Rahko arvioi Kalevalle, että yksistään Kainuussa tykkylumi on vienyt mennessään kymmeniä tuhansia kuutioita puita.

Koska puut sijaitsevat hajallaan toisistaan, niiden kerääminen ei ole välttämättä järkevää. Iso osa puista saattaakin jäädä korjaamatta.

Latva saattaa myös katketa tykkylumen painosta. Tällöin runko yleensä pirstoutuu ja arvokas tukkipuu menetetään.

Ilmastonmuutos näkyy jo nyt

Syys- ja talvisateiden ennakoidaan kasvavan ilmastonmuutoksen johdosta jatkossakin. Talvilämpötilat ovat nousseet jo nyt ja talvivirtaamienkin on havaittu kasvaneen.

Sateiden myötä myös talvitulvat ovat etenkin Etelä-Suomessa tulevaisuudessa entistä yleisempiä. Kauemmas tulevaisuuteen ulottuvien ennusteiden perusteella talvitulvat tulevat myöhemmin yleistymään myös pohjoisempana Suomessa.

Lähde: Tulvakeskus ja Kaleva

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja