05.07.05

Hyvä siemensato tarjoaa pohjan luontaiselle uudistamiselle

Edellytykset männyn luontaiseen uudistamiseen ovat otolliset lähivuosina. Siementä varisee ennusteiden mukaan hyvin maahan kolmena tulevana keväänä.

Edellytykset männyn luontaiseen uudistamiseen ovat otolliset lähivuosina. Siementä varisee ennusteiden mukaan hyvin maahan kolmena tulevana keväänä.

Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) siemensatoennusteen mukaan männyn tämän kevään siemensadosta on tulossa runsas Länsi- ja Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessakin keskinkertaista parempi.
Tutkija Tatu Hokkanen Metlasta kertoo, että itäisellä Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa männyn käpyjä on kuitenkin selvästi vähemmän kuin viime talvena, jolloin alueen käpysato oli erinomainen.
Lappi ja osin Kainuukin on yleensä siementen kypsymisen kannalta kriittistä aluetta. Lämpösumma jää huonoina kesinä niin alhaiseksi, että siemenet eivät kypsy.
Viime kesänä Pohjois-Suomen lämpösummakertymä ylitti pitkäaikaisen keskiarvon ja olosuhteet olivat otolliset siemenen kypsymiselle. Loppukesän sateisuuskaan ei vähentänyt kovin paljoa lämpösummaa, koska sateista huolimatta lämpötila pysytteli korkeana. Aivan pohjoisimmassa Lapissa siementen itävyys on kuitenkin paikoitellen huono.

Kuivuus voi
viedä taimenalut
Männyn siemensatoa voidaan ennustaa kolmelle vuodelle. Emikukintojen ja pikkukäpyjen määrien perusteella näyttää siltä, että vuodelle 2006 on tulossa keskinkertainen siemensato. Eteläisimmän Suomen siemensadosta näyttäisi tulevan keskinkertaista parempikin.
Myös vuoden 2007 siemensatoa voidaan alustavasti ennustaa silmujen perusteella. Koko maan siemensadosta näyttäisi tulevan vähintään keskinkertainen, eteläisessä Suomessa jopa runsas.
Männyn luontaisen uudistamisen edellytykset ovat siten ensi kesänä hyvät oikeastaan koko maan alueella. Vielä kahden seuraavankin vuoden näkymät ovat kohtalaiset, joskin niiden lopulliseen siemensatoon vaikuttaa vielä kahden seuraavan kesän sääolot.
Myös viime kesä muodostui männyn taimettumisen kannalta otolliseksi, sillä siemensato oli viime keväänä vähintäänkin keskinkertainen ja eteläisessä Suomessa runsas. Loppukesän sateet edistivät myös pienten sirkkataimien kasvua. Kuivana kesänä hyväkin siemensato voi mennä hukkaan, kun pienet taimenalut menehtyvät veden puutteeseen.
Koska männyn siemensadot ovat hyviä, tulee myös viljelyaloille runsaasti täydennystä luonnontaimista. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että uudistusalan ympäristössä tai uudistusalalla on jättöpuina siementäviä mäntyjä.

Kuusella käpyjä
pohjoisessa

Kuusen siemensadosta näyttää käpyjen määrän perusteella tulevan Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Koillismaalla runsas ja Lounais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaallakin keskinkertaista parempi. Sen sijaan muualla Suomessa eli maan keski- ja itäosissa kuusen siemensato jää heikoksi.
Ensi vuoden kuusen siemensadosta Metla ennustaa vieläkin huonompaa. Koko maan siemensadosta odotetaan tulevan heikko.
"Kuuselle on nyt tulossa neljäs perättäinen huono siemenvuosi. Edellisen kerran näin pitkä huonojen satojen kausi oli 80-luvulla, jolloin oli viisi perättäistä huonoa siemenvuotta", Hokkanen kertoo.
Viime vuosikymmenen jälkipuoli oli taas kuusen kannalta suotuisaa kautta. Hyviä siemenvuosia oli vähintään joka toinen vuosi.

Koivun siementä
kohtalaisesti

Koivun tämän kesän siemensadosta odotetaan kohtalaista. Uudellamaalla, Lounais-Suomessa ja Satakunnassa siemensadosta on tulossa keskinkertaista parempi. Muualla maassa siemensato jää hieman keskinkertaista pienemmäksi.
Koivu kukkii keväällä ja siemenet varisevat maahan loppukesästä.
Koivun siemensato oli Hokkasen mukaan viime vuonna poikkeuksellisen huono. Nyt on siis luvassa hieman parempi siemensato.

ENNUSTUKSET OSUIVAT HYVIN

Metsäntutkimuslaitos kerää pitkin vuotta siemensatoihin liittyviä tietoja ympäri maata sijaitsevista tarkkailumetsiköistä.
Koivun siemensatoa voidaan ennustaa vajaaksi vuodeksi eteenpäin, kuusen kahdeksi vuodeksi ja männyn kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Männyn siementuotanto kestää pisimpään kukkasilmusta valmiiksi kävyksi.
Sääolot ja tuholaiset voivat kuitenkin muuttaa ennustettua siemensatoa yleensä huonompaan suuntaan. Etenkin kuusen siemensato on altis tuholaisille. Runsas käpysato ei välttämättä takaa hyvää siemensatoa.
Tulevan kevään vuosi sitten tehty männyn siemensatoennuste piti kohtalaisen hyvin paikkansa, eli ennuste näyttää nyt suurin piirtein samalta kuin viime keväänäkin. Ainostaan Itä-Suomen ennuste on hieman huonontunut. Kevään 2006 ennuste on suurin piirtein samanlainen kuin vuosi sittenkin.
Myös kuusen tämän kevään siemensatoennuste oli viime keväänä suurin piirtein nykyisenlainen. Keskisen Suomen siemensato jää kuitenkin ennustettua pienemmäksi.
Kun siemensatoennusteet on tehty koko maata varten, metsikkökohtaiset vaihtelut voivat olla suuria. Etenkin kuusen siemensadossa voi ilmetä isojakin eroja, koska siementuholaisten määrä vaihtelee

# HANNU JAUHIAINEN - METSÄLEHTI 6/2005

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja