05.07.05

Myyntiveroon ilman tuplaverotusta

Uuden palvelun avulla metsänomistaja välttyy kaksinkertaiselta verotukselta kuluvan vuoden puukaupoissa. Metsäverotuksen siirtymäaika lähestyy loppuaan. Kuluneen 13 vuoden aikana pinta-alaveroon jääneet metsänomistajat ovat yleisesti ottaen hakanneet metsiään aivan suunniteiden mukaisesti hakkuusäästöjä realisoiden. Vielä kuitenkin löytyy joukko metsänomistajia, joilta on hakkuut syystä tai toisesta jääneet tekemättä. Lisäksi on metsänomistajia, joille on tullut tai tulee yllättävää tarvetta myydä metsää vielä tämän vuoden aikana.

Uuden palvelun avulla metsänomistaja välttyy kaksinkertaiselta verotukselta kuluvan vuoden puukaupoissa.

Metsäverotuksen siirtymäaika lähestyy loppuaan. Kuluneen 13 vuoden aikana pinta-alaveroon jääneet metsänomistajat ovat yleisesti ottaen hakanneet metsiään aivan suunniteiden mukaisesti hakkuusäästöjä realisoiden. Vielä kuitenkin löytyy joukko metsänomistajia, joilta on hakkuut syystä tai toisesta jääneet tekemättä. Lisäksi on metsänomistajia, joille on tullut tai tulee yllättävää tarvetta myydä metsää vielä tämän vuoden aikana.

Näitä varten on OP-ryhmässä kehitetty uusi tuote, OP-metsäraha, joka antaa pinta-alaverotuksessa olevalle metsänomistajalle mahdollisuuden hyötyä vanhan verojärjestelmän eduista, vaikka hakkuut tehtäisiin tulevan vuodenvaihteen jälkeen. Järjestelyn on tehnyt mahdolliseksi KHO:n antama ennakkopäätös, jonka mukaan metsänomistajan on tietyin edellytyksin mahdollista saada koko kauppasumma säilymään pinta-alaverotuksen piirissä, vaikka puut korjattaisiin vasta ensi vuoden puolella.

Lähtökohtana uuden OP-metsärahan kehittelyssä on ollut se, että puukauppa saadaan sujumaan myös verotuksen muutosvaiheessa. Käytännössä siirrytään puukaupan lainoituksesta saatavan kauppaan. Osuuspankkien Keskuspankki, OKO, maksaa puun myyjälle heti myyntisaamisesta hinnan, joka perustuu hakkuusopimuksessa arvioituun puun määrään.

Mikäli hakkuussa kertyy enemmän puuta kuin arvioitiin, OKO maksaa lisätilityksen puun myyjälle. Lisätilitys luetaan metsätalouden pääomatuloksi. Jos puuta kertyy vähemmän kuin hakkuusopimuksessa arvioitiin, puun myyjä palauttaa osan kauppahinnasta OKOlle. Tämä on vastaavasti vähennyskelpoista metsätalouden menoa.

Arvonlisäverotus toimii samaan tapaan kuin tavallisessakin puukaupassa. OKO maksaa kauppahinnan arvonlisäveroineen ja metsänomistaja ottaa ne normaalisti huomioon omassa alv-ilmoituksessaan.

Lue lisää OP-metsärahasta uusimmasta Metsäraha –lehdestä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja