29.01.07

Metsäliitto lisää haapakuitupuun ostoa

Suomen yksityismetsien suurin puunostaja Metsäliitto tavoittelee haapakuitupuun ostossa yli kolmanneksen lisäystä Suomessa. Tämän vuoden tavoitteena on hankkia lähes 300 000 kuutiometriä hyvälaatuista haapakuitupuuta. Haapaa ostetaan kaikilla kauppamuodoilla koko Suomesta. ”Haavalla on hyvät ominaisuudet paperin raaka-aineena ja Metsäliitto-konsernin tytäryhtiö M-real käyttää haapaa tiettyihin paperi- ja kartonkilaatuihin. On tärkeää, että tehtaille saadaan toimitettua tarvittava haapakuitupuu”, toteaa Metsäliitto-konsernin metsäjohtaja Juha Mäntylä.

Suomen yksityismetsien suurin puunostaja Metsäliitto tavoittelee haapakuitupuun ostossa yli kolmanneksen lisäystä Suomessa. Tämän vuoden tavoitteena on hankkia lähes 300 000 kuutiometriä hyvälaatuista haapakuitupuuta. Haapaa ostetaan kaikilla kauppamuodoilla koko Suomesta.

”Haavalla on hyvät ominaisuudet paperin raaka-aineena ja Metsäliitto-konsernin tytäryhtiö M-real käyttää haapaa tiettyihin paperi- ja kartonkilaatuihin. On tärkeää, että tehtaille saadaan toimitettua tarvittava haapakuitupuu”, toteaa Metsäliitto-konsernin metsäjohtaja Juha Mäntylä.

Tuontipuun osuus haavan käytöstä on ollut yli puolet. Tuonnin ja viennin logistiikan vuoksi haapakuitupuun jalostus on Metsäliitto-konsernissa keskitetty M-realin tehtaille Kaskisiin ja Joutsenoon. Haapamassasta valmistetaan korkealuokkaista päällystettyä hienopaperia.

Kotimaan hankinnan merkittävä lisääminen on haastavaa, sillä haapa kasvaa sekapuuna kaikissa leimikkotyypeissä. Puhtaat haavikot ovat yleensä pienialaisia ja laajemmat viljelykohteet ovat alle kymmenvuotiaita. Haapakuitupuuta saadaan etupäässä sekametsien hakkuista sekä metsänomistajien tekemien hankintahakkuiden puuna.

”Olemme nostaneet haapakuitupuun hintaa ja kehittäneet sen vastaanottoa. Pienet haapaerät voidaan toimittaa Kaskisiin koivun ja Joutsenoon koivun ja männyn mukana omina nippuinaan. Näin pienetkin erät saadaan käyttöön ja parannetaan varastokiertoa”, kertoo Mäntylä.

Metsäliiton puun ostossa suomalainen puu on etusijalla. Yksityismetsien ostotavoite on tänä vuonna historiallisen suuri, yli 17 miljoonaa kuutiometriä. Uudistushakkuiden lisäksi Metsäliitto on kiinnostunut harvennuskohteista ja hankintapuusta.

Puun hinta on korkea. Erityisesti havutukkien, mutta myös koivutukin ja kuitupuiden hinnat nousivat viime vuoden aikana.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja