31.01.07

Vuonna 2006 runsaasti erilaisia metsävahinkoja

Viime vuosi oli metsätuhojen osalta poikkeuksellisen monipuolinen. Talvea sävyttivät runsaat lumituhot ja huomattavan suuri myyräkanta, mikä näkyi taimikkovahinkoina. Kesään mennessä myyräkanta romahti, mutta kuiva kesä toi mukanaan poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja riehui noin1600 ha:n alueella. Paloalueiden yhteismäärä oli normaalivuosiin verrattuna noin viisinkertainen. Oman maamme lisäksi huomiota herättivät Ruotsin ja varsinkin Venäjän metsäpalot lähellä Suomen rajaa.
Viime vuosi oli metsätuhojen osalta poikkeuksellisen monipuolinen. Talvea sävyttivät runsaat lumituhot ja huomattavan suuri myyräkanta, mikä näkyi taimikkovahinkoina. Kesään mennessä myyräkanta romahti, mutta kuiva kesä toi mukanaan poikkeuksellisen paljon metsäpaloja.

Metsäpaloja riehui noin1600 ha:n alueella. Paloalueiden yhteismäärä oli normaalivuosiin verrattuna noin viisinkertainen. Oman maamme lisäksi huomiota herättivät Ruotsin ja varsinkin Venäjän metsäpalot lähellä Suomen rajaa.

Metsäpalojen lomassa riehuivat trombit ja ukkospuuskat raesateineen - varsinkin Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi Heinävedellä ukkosmyrsky kaatoi noin 30 000 kiintokuutiometriä puuta kertarytinällä.

Kesän jälkeen saatiin syysmyrskyjä, jotka onneksi eivät tällä kertaa olleet meillä mitenkään ennätysvoimakkaita. Loka-marraskuussa nopeasti satanut raskas lumi ehti taivuttelemaan puita ja katkomaan taimikoita ennen sulamistaan. Sen jälkeen ehdittiin nähdä jopa tulvia. Tavanomaisimmista metsätuhoista vain laaja-alaiset hyönteistuhot jäivät puuttumaan.

Vakuutusyhtiöt pääsivät vähemmällä

Vakuutusyhtiöiden kannalta vuosi ei kuitenkaan ollut erityisen kallis, sillä vain reilu kolmannes maamme yksityismetsistä on kattavan vakuutusturvan piirissä. Tilanne on tämä, vaikka metsän vakuuttaminen on edullista. Tutkimusten mukaan onkin niin, että sellaiset metsänomistajat, joilla ei ole metsävakuutusta, arvioivat metsän vakuuttamisen monin verroin kalliimmaksi kuin se todellisuudessa onkaan.

Metsä on mahdollista vakuuttaa kaikkia tänä vuonna esiintyneitä merkittäviä metsätuhoja vastaan, lukuun ottamatta hirvituhoja. Hirven metsästys on säänneltyä ja hirvituhoja korvataan hirviluvilla kerättävistä valtion varoista.

Metsäkauris ei ole enää luvanvaraisesti metsästettävä eikä sen aiheuttamia vahinkoja korvata enää valtion toimesta. Lähivakuutus lisäsi metsäkauriin aiheuttamat vahingot uuden metsävakuutuksensa laajasta turvatasosta korvattavien vakuutustapahtumien joukkoon heti syksyllä 2005, kun lakimuutos poisti valtion korvaukset kauristuhoista.

Lähivakuutuksen metsävakuutuksessa on kolme vaihtoehtoista turvatasoa: suppea, perusturvataso ja laaja turvataso. Laaja turvataso on alan kattavin vakuutus. Lisätietoja metsävakuutuksesta: www.lahivakuutus.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja