17.04.07

Metsäliitto käynnistää valtakunnallisen kesäsavotan

Metsäliitto käynnistää valtakunnallisen kesäsavotan, jonka tavoitteena on kasvattaa erityisesti harvennushakkuiden määrää kolmanneksella viime vuosien keskiarvosta. Uusimman valtakunnan metsien inventoinnin mukaan ensiharvennusten ja kakkosharvennusten määrää pitäisi lisätä merkittävästi koko maassa. Harvennustarve kohdistuu männiköihin ja koivikoihin, joiden kokonaistilavuudet ovat nousseet 7 – 10 % edellisestä inventoinnista. Harvennus tuo metsään valoa, parantaa puiden kasvua ja nopeuttaa järeytymistä tukkipuiksi.

Metsäliitto käynnistää valtakunnallisen kesäsavotan, jonka tavoitteena on kasvattaa erityisesti harvennushakkuiden määrää kolmanneksella viime vuosien keskiarvosta.

Uusimman valtakunnan metsien inventoinnin mukaan ensiharvennusten ja kakkosharvennusten määrää pitäisi lisätä merkittävästi koko maassa. Harvennustarve kohdistuu männiköihin ja koivikoihin, joiden kokonaistilavuudet ovat nousseet 7 – 10 % edellisestä inventoinnista. Harvennus tuo metsään valoa, parantaa puiden kasvua ja nopeuttaa järeytymistä tukkipuiksi.

Valtakunnan metsien inventoinnin arvion mukaisesti hakkuut ovat myöhässä kolmella miljoonalla hehtaarilla, mikä on 500 000 hehtaaria enemmän kuin edellisessä inventoinnissa (1996–2003). Viivästyneistä hakkuista on harvennus- ja uudistushakkuita molempia noin miljoona hehtaaria. Hakkuiden merkittävä lisääminen onnistuu lähinnä kesällä, sillä talvisin hakkuuresurssit ovat täyskäytössä.

- Kesäsavotassa kohtaavat metsien metsänhoidolliset hakkuutarpeet, teollisuuden puuntarve ja osaavien yrittäjien työntarve. Puulla on ennätyskorkea hinta, metsät tarvitsevat hoitoa ja kesän hakkuisiin on varattu kokeneet sopimusyrittäjämme, toteaa Metsäliiton Suomen puunhankinnan johtaja Yrjö Perälä.

- Kesä on hyvää aikaa kaikkiin uudistushakkuisiin sekä kantavilla pohjilla kasvavien metsien, kuten männiköiden harventamiseen. Kun puun hinta on noussut vuoden takaisesta, havutukeilla 20-26 % ja kuitupuilla 12-24 %, uskomme, että mittavalla kesäsavotalla on ehkä ainutkertainen tilaus.

Metsäliitto parantaa myös kotimaan raaka-aineen hyödyntämistä laajentamalla pikkutukin mittojen käyttöä männikön harvennuksissa. Pikkutukkien mitat vaihtelevat toimituskohteittain, mutta pienimmillään tukin latvaläpimitta on 12 cm ja pituus 3,1 metriä.

- Pikkutukin mittojen käytön laajentaminen on osa prosessia, jonka tavoitteena on kotimaisen puun entistä tarkempi hyödyntäminen sen jalostusarvon mukaisesti. Metsänomistajallekin asialla on merkitystä, sillä pikkutukista hän saa yli kolmanneksen parempaa hintaa kuin mäntykuitupuusta, täsmentää Perälä.

Lisätietoja: Johtaja Yrjö Perälä, Suomen puunhankinta, puh. 0500 615 399
Viestintäpäällikkö Ilari Pirttilä, puh. 050 598 9920

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja