06.08.10

Huolehdi metsästäsi myös myrskyn jälkeen

Kesämyrskyt, syöksyvirtaukset ja trombit ovat herätelleet metsänomistajia puukauppaan eri puolilla Suomea. Metsäliiton mukaan metsästä onkin syytä huolehtia myös silloin, kun siellä sattuu odottamattomia.

Kesämyrskyt, syöksyvirtaukset ja trombit ovat herätelleet metsänomistajia puukauppaan eri puolilla Suomea. Metsäliiton mukaan metsästä onkin syytä huolehtia myös silloin, kun siellä sattuu odottamattomia.

- Oma metsä kannattaa tarkastaa mahdollisimman nopeasti myrskyn jälkeen, jottei puuaines ehdi alkaa pilaantua. Metsänomistaja voi pyytää meiltä metsäänsä lähellä työskentelevän yhteyshenkilön tuekseen arvioimaan tuhoja. Näin päästään nopeimmin sopimaan myös puukaupoista ja korjuusta, kuvailee Metsäliiton Suomen puunhankinnasta vastaa johtaja Yrjö Perälä.

Myrskypuiden korjaamisessa Metsäliitto asettaa omistajajäsenten puut etusijalle mutta on toki kiinnostunut muustakin puusta.

- Esimerkiksi Asta-myrskyllä ei yksistään ole vaikutusta Metsäliiton kiinnostukseen tehdä puukauppoja normaalisti. Meillä on kaikelle puulle nyt hyvä kysyntä, mikä helpottaa tuhometsien korjuuta ja puiden sijoittamista tuotantoon, Perälä kommentoi.

Metsäliitosta kaikki palvelut yhdeltä luukulta

Metsänomistajan kannalta puukauppatilanne on toistaiseksi erinomainen, sillä Metsäliitto on kiinnostunut ostamaan uudistuskypsiä leimikoita ja harvennuskohteita sekä energiarankaa - käytännössä kaikkia puutavaralajeja. Puun myynnillä metsänomistaja voikin nyt kasvattaa mukavasti tulojaan.

- Puunhinnat ovat olleet varsin hyviä jo keväästä lähtien. Hinnan ohella täällä Pirkanmaalla metsänomistajia kiinnostavat erityisesti Metsäliiton tarjoamat puukauppabonukset sekä sijoitusmahdollisuudet, kertoo Panu Holm Tampereen kaupunkitoimistosta.

Holmin mukaan useimmat asiakkaat ovat myös huomanneet sen, että Metsäliitosta saa nykyään kaiken palvelun yhdeltä luukulta. Etenkin taimikonhoitoa ja metsän uudistamista tilataan puukauppojen yhteydessä, sillä omistajajäsen voi hyödyntää näihin jo ansaitsemaansa bonusta.

Puunmyynnistä lisätuloa hankintoihin

Lohjan piirillä puolestaan monet maatalousyrittäjinä toimivat metsänomistajat hyödyntävät metsiään aktiivisesti yhtenä tulonlähteenä.

- Maataloudessa toimivat metsänomistajat osaavat hyödyntää metsän tarjoamia tuloja erilaisiin hankintoihin. Mutta mikään ei estä kaupunkilaismetsänomistajia toimimasta samoin. Nyt kun Metsäliitolla on kysyntää kaikille puutavaralajeille, kannattaa tilaisuuteen tarttua ja katsoa, voisiko metsän avulla rahoittaa tarpeellisia hankintoja, muistuttaa jäsenpalveluista Lohjan piirillä vastaava Katri Viitanen.

Katso tästä metsääsi lähellä työskentelevä Metsäliiton yhteyshenkilö tai ole yhteydessä Metsäliiton kaupunkitoimistoon.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja