25.03.23

Halko- ja klapikauppa 26 prosentin kasvussa vuonna 2022

Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti halko- ja klapimyyntiä vuosina 2021 ja 2022 polttopuukauppiaille suunnatulla kyselyllä. Sen mukaan myynti näiden vuosien välillä on kasvanut 26 prosenttia. Pääosa myydyistä polttopuista oli klapeja, joista yli 80 prosenttia valmistettiin lehtipuusta.

Kyselyyn vastanneet polttopuukauppiaat myivät halkoja ja klapeja 54 000 kiintokuutiometriä vuonna 2022. Vuotta aiemmin myynti jäi 43 000 kiintokuutiometriin, joten määrä kasvoi vuosien välillä 26 prosenttia.

Vuonna 2021 kyselyyn vastanneista polttopuukauppaa oli tehnyt 189 myyjää. Vuonna 2022 kauppaa tehneitä oli 198. Halko- ja klapimyynti kasvoi suhteellisesti enemmän suuremmilla myyjillä.

Vuonna 2022 myynnistä 98 prosenttia oli klapeja. Halkojen myynti jäi vajaaseen tuhanteen kuutiometriin. Halkojen ja klapien osuudet olivat samat molempina vuosina.

"Useampi vastaajista mainitsi, että kysyntää olisi ollut suuremmille määrille, mutta polttopuut loppuivat kesken. Niin suureen kysynnän kasvuun ei oltu varauduttu. Ennen valmiin tuotteen myymistä puu pitää kuitenkin hankkia, kuivattaa ja pilkkoa", sanoo yliaktuaari Tuomas Niinistö Lukesta.

Muutamat vastaajat kuitenkin kertoivat kysynnän hiljentyneen alkuvuoden 2023 aikana sähkön hinnan halvennuttua.

Tulisijoissa palaa useimmiten lehtipuu

Kyselyssä kerättiin tietoa lehtipuun osuudesta myydyistä polttopuista. Selvityksen perusteella molempina vuosina yli 80 prosenttia haloista ja klapeista oli lehtipuuta.

Havupuusta valmistetun polttopuun kysyntä osoittautui vähäiseksi, ja useimmat lämmittäjät halusivat polttaa pelkästään koivua.

Polttopuukauppiaat valmistavat myytävät puunsa enimmäkseen omista metsistään hankkimistaan raaka-aineista. Markkinoilta ostetun halkojen ja pilkkeen raaka-aineen osuus jäi alle viidennekseen. Ostetun puuraaka-aineen käyttöä rajoittaa hinta, jonka useampi vastaajista mainitsi nousseen merkittävästi vuoden 2022 aikana.

Myyntimäärät kerättiin useilta halko- ja klapikauppiailta

Luken tekemän halko- ja klapikauppakyselyn avulla haluttiin selvittää, olisiko energian kohonnut hinta lisännyt ostetun puun käyttöä. Aiempien selvitysten perusteella pääosa käytetyistä polttopuista on ollut itse valmistettuja, ja puu tulee omista metsistä tai toisinaan pihapuista. Ostettu puu on kattanut vajaan neljäsosan poltetusta puusta.

Kyselyllä pyrittiin tavoittamaan halko- ja klapikauppiaista mahdollisimman monta. Sähköpostikysely lähetettiin helmikuussa 2023 kaikkiaan 268 halko- ja klapikauppiaalle, ja aineistoa täydennettiin puhelinhaastatteluilla. Vastaajilta tiedusteltiin halkojen ja klapien myyntimääriä vuosina 2021 ja 2022. Kyselyyn vastasi 78 prosenttia näistä kauppiaista.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja