03.04.23

Metsäkeskukselta verkkokurssi omatoimiseen juurikäävän tunnistamiseen ja torjuntaan

Juurikäävän aiheuttamat puustotuhot ovat taloudellisesti merkittävimpiä vuosittaisia tappioita metsänomistajille havupuuvaltaisissa metsissä. Metsänomistajat ja metsäammattilaiset voivat nyt saada tietoa tuhoista ja niiden torjunnasta uudesta Metsäkeskuksen verkkokoulutuksesta, jonka voi suorittaa milloin vain esimerkiksi kotikoneelta.

"Tunti verkkokurssin parissa opastaa juurikäävän aiheuttamien tautien tunnistamiseen. Juurikäävän aiheuttamista taudeista tyvilaho kuusikossa paljastuu usein vasta hakkuun yhteydessä. Männyn tyvitervastauti on tyvilahon sijaan on helpompi tunnistaa männikössä puuston ulkoisista oireista", sanoo metsänhoidon asiantuntija Juho Kokkonen Suomen metsäkeskuksesta.

Juurikäävän torjunnan keinoista tunnetuin on kantokäsittely hakkuun yhteydessä. Myös muut keinot, joilla voi hillitä juurikäävän leviämistä, on syytä ottaa tehokäyttöön.

"Kun juurikääpäpesäkkeet paikannetaan tarkasti, on siitä apua metsän uudistamisessa ja sen suunnittelussa. Juurikäävän saastuttamiin paikkoihin kannattaa istuttaa jotain muuta puulajia kuin kuusta. Myös tyvitervastaudin saartamismenetelmä männyn taimikoissa esitellään tarkemmin kurssilla", kertoo projektipäällikkö Henna Höglund Suomen metsäkeskuksesta.

Juurikääpätuhojen tunnistaminen ja torjunta -verkkokoulutukseen pääsee kirjautumalla verkko-oppimisympäristöön Metsäkeskuksen sivuilta. Ruotsinkielinen kurssi julkaistaan huhtikuun aikana.

Lähde. Suomen metsäkeskus (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja