11.06.20

Varautuminen uuden rukiin kylvöön

Tehoisan lämpötilan ero ei ole vaikuttanut huomattavasti rukiinkasvukehitykseen vaan ollaan miltei viime vuoden tilanteessa.

Tehoisa lämpösumma koostuu kasvukauden vuorokausien keskilämpötilojen summista, joissa huomioidaan keskilämpötiloista viiden asteen ylittävä osa. Lämpösumma lasketaan niiltä vuorokausilta, joiden lämpötila ylittää +5 astetta. Toukokuun sää oli selvästi tavanomaista kylmempi, mm. kuun puolivälissä oli yli viikon jakso, jolloin lämpösummaa ei kertynyt lainkaan. Syyskasvit pystyvät hyödyntämään kaiken kertyvän lämpösumman, kuten tänä keväänä jo huhtikuun alun lämpöiset päivät.

Farmitin sääpalvelussa on tehoisa lämpösumma – työkalu, jossa näkee jo kertyneen lämpösumman vaikka päivän tarkkuudella. Esimerkiksi Jokioisilla tämän ja viime vuoden lämpösummakertymä on seuraavaa:

Vaikka tänä vuonna viime vuoteen verrattuna on lämpösummaa kertynyt yli 100 astetta vähemmän, on rukiin kasvukehitys miltei viime vuoden tilanteessa. Oheiset kuvat Somerolta KWS Binntto- lajikkeella.

Lumeton ja roudaton talvi mahdollisti rukiin aikaisen kasvuun lähdön, ja tämä on vaikuttanut rukiin ripeään kehitykseen alhaisesta lämpösummasta huolimatta. Aikaisin elokuussa kylvetty ruis myös kestää keväällä kuivuutta syysvehnää paremmin.

Viljelysopimus ennen kylvöä

Rukiin vuosittainen käyttö on noin 100.000 tonnia. Koska viljelyaloissa ja sadoissa on vuosivaihteluja on sekä viljelijän että teollisuuden etu, että ruista kasvatetaan viljelysopimuksilla. Jos suunnitelmissasi on uuden rukiin kylvö, on nyt hyvä hetki sopimuksella varmistaa sille hinta ja toimitusaika. Teollisuudella on tarjoilla sekä kiinteähintaisia että markkinahintaisia sopimuksia.

Hybridilajikkeen kylvö elokuun puolivälissä

Populaatioruislajikkeilla (esim. Reetta) kylvösuositusaika on ollut elokuun viimeisen – syyskuun ensimmäisen viikon aikana. Hybridiruislajikkeita on myös kylvetty tällä suositusajalla, mutta yhä enemmän on saatu parempia kokemuksia aikaisemmasta kylvöajasta.

Siuntiossa Sebastian Sohlbergilla on hyviä kokemuksia hybridilajikkeen aikaisesta kylvöstä. Esikasvina hän viljelee aikaista hernelajiketta, joka keväällä kylvetään kasveista ensimmäisenä. Vuonna 2018 hän kylvi rukiin elokuun 14 päivä ja vuonna 2019 elokuun 8 päivä. Aikaisessa kylvössä on järkevää hyödyntää pientä siemenmäärää 1,1-1,2 yksikköä/ha. ”Jatkossakin tavoitteeni on kylvää ruis elokuun puoliväliin mennessä. Jos hernettä ei ehditä korjata ajoissa, kylvän sitten vähän myöhemmin ohjeistaa Sebastin Sohlberg”.

Aikaisessa kylvössä saadaan säästöä siemenkustannukseen, mutta vielä tärkeämpää on se, että syksyllä hyvin pensoneet oraat ja vahvaksi kehittynyt rukiin juuristo kestää paremmin talven haasteet ja kevään rousteongelmat.

Varmista kylvösiemenen aikainen toimitus

Hybridiruislajikkeiden valikoima on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt, mm KWS-jalostajalla on tarjolla tämän vuoden kylvöihin jopa seitsemää eri lajiketta. Ennen lajikkeen valintaa tutustu lajiketietoihin tarkasti ja pyydä jalostajalta tai myyjältä tarvittaessa lisätietoja. Tunnista kuitenkin myös viljelyyn liittyvät riskit, jos valitset lajikkeen, jota on testattu vähän tai ei ollenkaan Suomen olosuhteissa. Esimerkiksi talvenkestävyys-ominaisuudet tulevat esiin vasta kattavalla testauksella tai useamman erilaisen vuoden käytännön kokemuksella.

Osa rukiin siemenestä kunnostetaan ”uudesta sadosta”. Kun ostat kylvösiemenen, varmista että se on ”ylivuotisen sadon siementä”, sillä vain harvoin ehditään puida, kunnostaa ja toimittaa siementä uudesta sadosta elokuun puoliväliin mennessä, joka on hybridiruislajikkeen paras kylvöaika.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja