09.04.24

Eläintenpitäjä: Joko Ruokavirasto tietää, missä eläimesi ovat juuri nyt?

Eläintautien leviämisen ehkäisemiseksi on kriittisen tärkeää tietää kaikki maamme eläinten pitopaikat ja varmistaa pitopaikkatietojen ajantasaisuus. Näin saadaan mahdolliset eläintautiepidemiat nopeasti hallintaan. Tämä tehdään rekisteröimällä eläintenpitopaikka Ruokaviraston Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Rekisteröinti koskee aivan kaikkia, siis myös harraste-eläinten pitäjiä.

EU:n eläinterveyssäännöstön mukaan kaikkien nauta-, sika-, lammas-, vuohi-, hevos- kameli- ja hirvieläinten, siipikarjan ja tiettyjen vankeudessa pidettäviä lintujen, turkiseläinten, mehiläisten ja kimalaisten sekä tuotantokanien pitopaikat tulee rekisteröidä ennen eläinten pidon aloittamista. Lisäksi tiettyjen sukusolujen ja alkioiden pitopaikat tulee rekisteröidä.

Pitopaikka tulee rekisteröidä myös, vaikka eläimiä pidettäisiin väliaikaisesti, harrastemaisesti tai niitä olisi vain muutamia. Pitopaikat rekisteröidään siksi, että niiden avulla tiedetään missä eläimiä pidetään ja mahdollisissa eläintautitilanteissa tautien leviämiseen päästään puuttumaan nopeasti ja tehokkaasti.

Pitopaikat rekisteröidään Ruokaviraston Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Rekisteri-ilmoitus koostuu pitopaikkailmoituksesta (missä pitopaikka sijaitsee) ja eläintenpitoilmoituksista (mitä eläimiä pitopaikassa on ja missä tarkoituksessa).

Ilmoitukset voi tehdä itse sähköisesti osoitteessa epr.ruokavirasto.fi. Vaihtoehtoisesti ilmoitukset voi tehdä täältä löytyvällä lomakkeella toimittamalla se oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Maaseutuelinkeinoviranomaiselta voi pyytää myös käyttöopastusta rekisteri-ilmoitusten tekoon.

Rekisteröinti on vasta alku

Eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin lainsäädännön mukaan jokaisen tulee pitää omat rekisteritietonsa ajan tasalla.

Jos eläintenpito- tai pitopaikkatietoihisi tulee muutoksia, esimerkiksi pidettävä eläinlaji vaihtuu, otat uusia eläimiä, eläintenpitotoiminnassasi on tauko tai lopetat sen kokonaan, tulee sinun ilmoittaa näistä rekisteriin 30 päivän kuluessa muutoksesta. Jos et pidä eläimiä enää ollenkaan, tulee myös pitopaikka lopettaa rekisteristä.

Muista siis käydä tarkistamassa, että olet rekisteröinyt pitopaikkasi asianmukaisesti ja rekisteritietosi ovat ajan tasalla, eikä niissä ole puutteita.

Tänä vuonna Ruokavirasto painottaa siipikarjapitopaikkojen rekisteritietojen ajantasaistamista lintuinfluenssariskin takia. Jos sinulla on tuotantosiipikarjaa tai esimerkiksi harrastekanoja, käy tarkistamassa, että olet tehnyt pitopaikka- ja eläintenpitoilmoitukset Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Tai jos olet lopettanut siipikarjan pidon, tarkista, että eläintenpitoilmoitus on lopetettu.

Ruokaviraston nettisivuilta lisätietoa sekä eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä että Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin ohjeesta.


Lähde: Ruokavirasto (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja