Pellon vuokrahinnat 2016

Luke on julkaissut vuoden 2016 pellon vuokrahinnat.

Maatalous- ja puutarhayritykset maksoivat keskimäärin 223 euroa vuokrapelloistaan. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) uudesta Pellon vuokrahinnat -tilastosta ja perustuvat vuoden 2016 sato- ja puutarhatutkimusten yhteydessä kerättyihin pellon vuokrahintoihin.

Vuokrahintojen erot ovat alueellisesti suuria. Korkeimmat vuokrahinnat olivat Varsinais-Suomessa 350 euroa, Uudellamaalla 297 euroa sekä Ahvenanmaalla 272 euroa hehtaaria kohden. Alhaisimmat vuokrahinnat olivat puolestaan Lapissa 100 euroa ja Kainuussa 98 euroa hehtaaria kohden.

- Tilakohtaiset vaihtelut vuokrahinnoissa ovat myös suuria. Koko maan tasolla tavanomaisen tuotantotavan tilat maksoivat pellosta keskimäärin 221 euroa ja luomutilat 227 euroa hehtaarilta. Puutarhatiloilla peltomaan vuokra oli selvästi korkeampi, 293 euroa hehtaarilta, sanoo yliaktuaari Pia Outa-Pulkkinen Luonnonvarakeskuksesta.

Siipikarja- ja sikatilat sekä puutarhatilat maksoivat vuokrapellosta eniten, yli 300 euroa hehtaarilta. Lypsykarjatilat ja naudanlihaa tuottavat tilat maksoivat alhaisempaa vuokraa, noin 200 euroa hehtaarilta.

Kolmannes peltoalasta on vuokrattua

Suomessa yli kolmannes peltomaasta on vuokrattua. Vuonna 2016 maa- ja puutarhatiloista 60 prosentilla oli vuokrattua peltoa.

Vuoden 2016 sato- ja puutarhatutkimuksen yhteyteen oli liitetty kysely pellon vuokrahinnoista. Siihen vastasi noin 5 000 maa- ja puutarhatilaa.

Lähde: Luonnonvarakeskus, Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja