Olet täällä

Kalsium

Kalsiumin puute vioittaa tomaatin hedelmää

Kalsium vaikuttaa

Soluseinien rakennusaineena kasvin rakenteen vahvuuteen

Kasvupisteiden kärjissä ja juurten kasvuun

Marjojen ja hedelmien laatuun ja kasvin terveyteen

Veden ja ravinteiden kuljetukseen

Maan pH-tasoon, mikä puolestaan säätelee ravinteiden liukoisuutta sekä kasvualustan suolapitoisuuden kestoon ja tasapainoon

 

Kalsiumin puute

Puutosoireet näkyvät ensimmäisenä nuorissa lehdissä. Öljykasveilla puutosoireet näkyvät ensimmäiseksi lehtien kärkien ja reunojen muuttumisena harmaan ruskeaksi. Nuorten lehtien reunat voivat taipua ja pahimmassa tapauksessa ne voivat kuihtua. Ankarassa kalsiumin puutteessa myös kukinnot voivat kuihtua. Viljoilla kalsiumin puute aiheuttaa lehtien kärkien vaalenemista. Lehtien väri voi vaihdella vaalean kellertävästä vaalean ruskeaan. Kalsiumin puute heikentää myös juurten kasvua

Vain juurien kärjet eli nuorimmat juuren osat pystyvät tehokkaasti ottamaan maasta kalsiumkationeja. Kalsium liikkuu kasvissa huonosti. 

Marjakasveilla ja salaateilla vauriot alkavat esiin tulevista lehdistä negroottisina laikkuina, lähellä lehden kärkeä (lehdenreunapolte). Lehtien kasvaessa, lehtilavassa ilmenee vaalean vihreitä raitoja reunan lähellä. Seuraavat lehdet ovat ryppyisiä ja lehtien reunat eivät oikene koskaan ja mustuvat.

Huonoissa kasvuolosuhteissa kukkien verholehtien reunoissa on negroottisia laikkuja ja kukkapohjan keskusta mustuu. Emin keskusta vioittuu mikä aiheuttaa epämuotoisia marjoja.

Tomaatilla ja paprikalla esiintyy hedelmissä latvamätää ja omenalla pilkkutautia.

Kalkitus on tärkein kalsiumlannoitustapa.

Kalsiumlannoitus

 

Partner: 

Samankaltaista sisältöä