Follow a Farmer: Vinkkejä kohti parempia satoja (osa 2)

Suomen Follow a Farmer-viljelijät vuosimallia 2023 jakavat omilla tiloillaan hyväksi koettuja toimintapoja, joilla tavoitella parempia satotasoja. Nappaa niksit talteen!

Hannu Eskola, Loimaa

“Käytän suosituksia suurempaa kylvösiemenmäärää. Niin varmistan, että kuivissakin olosuhteissa saadaan tiheä kasvusto, vaikka pensominen ei onnistuisi toivotusti."

"Olen saanut myös hyvää vastetta, kun fosforia on annettu lehtilannoitteena vielä tähkävaiheen tautitorjunnan yhteydessä. Virallista tutkimustietoa ei ole, mutta meidän tilalla on koettu, että tällä keinolla jyvä jaksaisi vielä kasvaa ja täyttyä paremmin.”

Aija Kalek, Pornainen

“Käytän aina hieman strobiluriinia sisältäviä valmisteita vehnän rikkakasvitorjunnan yhteydessä, vaikkei tautimerkkejä olisikaan. Mielestäni se antaa kasvustolle sopivasti lisäpiristystä."

"Mallasohran viljelyssä valitsen peittaukseen aina hyvät aineet ja sekoitan joukkoon myös hieman hivenaineita. Kasvusto lähtee heti hyvin kasvuun ja pysyy puhtaana pitkään, minkä ansiosta pystyn yhdistämään tautitorjunnan myöhäistettyyn rikkakasviruiskutukseen. Yhden ruiskutuksen taktiikassa olen käyttänyt BASF:n Priaxoria ja todennut reseptin toimivaksi.”

Elina Valkeinen, Elimäki

“Pyrin tekemään viljelytoimenpiteitä kaiken aikaa hiukan etupeltoon. Kylvöt hoidetaan aina mahdollisimman aikaisin, mutta ei maanrakenteen kustannuksella. Tiivistymiä on vältettävä. Suomessa kasvukausi on todella lyhyt ja siksi on äärimmäisen tärkeää saada siitä kaikki irti. Kun kylvöt on hoidettu ajoissa, kevätkosteudesta saadaan arvokasta hyötyä, jotta kasvu ja yhteyttäminen lähtevät liikkeelle.”


Lue myös Follow a Farmer viljelyvinkit juttusarjan edellinen osa, missä vuoden 2022 FaF-viljelijät paljastivat omat niksinsä parempiin satoihin.

Lisää sisältöä viljelijöistä löydät Follow a Farmerin YouTube-kanavalta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja