Follow a Farmer: Vinkkejä kohti parempia satoja

Suomen Follow a Farmer-viljelijät vuosimallia 2022 jakavat omilla tiloillaan hyväksi koettuja toimintapoja, joilla tavoitella parempia satotasoja. Nappaa niksit talteen!

Mikko Mäki-Latvala (kuvassa), Ilmajoki:

“Käytä verrokkeja. Oli kyse sitten muokkauksesta, lannoituksesta tai kasvinsuojelusta, verrokki kannattaa tehdä aina samalle lohkolle. Älä vertaile lohkoja tai vuosia keskenään. Vahvistusharhaa on myös tärkeä välttää."

"Kun kokeilee uusia asioita, ei kannata olettaa, että niistä on hyötyä. On tärkeää osata luopua turhista toimenpiteistä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota Kalium-lannoitukseen, jota ei viljelyohjelmistoissa välttämättä huomioida."

"Oma mottoni on, että jos tekee kaiken 90 prosenttisesti, sato ei ole 90 % maksimista vaan potentiaalista hukataan 10 % joka käsittelyssä.”

Samuel Jussila, Janakkala:

Samuel Jussila

“Kaikki lähtee omien peltojen tuntemisesta sekä kasvukunnon ja vesitalouden parantamisesta. Mielestäni pH olisi syytä nostaa kivennäismaalajeilla yli suositusten (> 7) ja samalla kuitenkin muistaa varmistaa, että hivenravinteita on edelleen kasvilla käytettävissä."

"Perusasiat on laitettava ensin kuntoon, jotta muista panostuksista saa toivottua vastetta sadon muodossa.”

Martti Tytykoski, Loimaa

Martti Tytykoski

“Teen paljon erikoiskasvien kuten sokerijuurikkaan, herneen ja öljykasvien kasvinsuojelua myös urakointina ja ne ajoittuvat useimmiten yhtä aikaa viljojen ruiskutusten kanssa. Minulla on tapana aina viljapellolta herkempien kasvien pariin siirryttäessä pestä kasvinsuojeluruisku huolellisesti ja sen jälkeen vielä ajaa vajaa tankillinen hivenainevalmistetta. Näin varmistan, ettei viljoille tarkoitetuista aineista jää pieniäkään jäämiä ruiskuun vaan ne huuhtoutuvat pois."

"Eivätkä hivenaineet koskaan mene hukkaan, aina löytyy sopiva parin hehtaarin alue niitä varten. Myöhemmin voi tehdä lisänä vielä pientä testiä, erottuuko hiveniä saanut alue muusta kasvustosta.”

Follow a Farmer viljelyvinkit juttusarja saa jatkoa. Ensi kerralla vuoden 2023 FaF-viljelijät paljastavat omat niksinsä parempiin satoihin!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja