VYR: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

EU:n vehnän vienti on laskenut viime vuodesta. Kauran tuotanto on EU:ssa kasvussa, mutta laadun suhteen on puutteita. Rapsin hinta on elpymässä syyskuun hintapudotuksen jälkeen.

Vehnäfutuurit ovat laskeneet Euroopassa hieman viime viikosta. EU:n vehnän viennit ovat lähes 30 prosenttia jäljessä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Venäläinen vehnä on edelleen kilpailukykyisintä.

Saksassa kuivuus rokotti satoa niin voimakkaasti, että Saksasta odotetaan tällä kaudella viljan nettotuojaa, vaikka yleensä Saksa on nettoviejä.

EU:n kauran tuotanto kasvussa, mutta laadun suhteen puutteita

EU:n kauran tuotanto kasvaa viime vuodesta 3,7 prosenttia. Myllylaatuisen kauran saatavuus aiheuttaa kuitenkin haasteita. EU:n merkittävimmissä kauran viejämaissa tuotanto laskee viime vuodesta 11 prosenttia. Suomen ja Ruotsin tuotannon arvioidaan kutistuneen 12 prosenttia viime vuodesta.

Kauran tuotannon lasku merkittävimmissä viejämaissa luo haasteita Euroopan kauramylläreille. Eriä yritetään löytää myös ei niin perinteisistä kaurantuottajamaista , mutta laadun suhteen on puutteita.

Rapsin hinta elpymässä

Ranskassa kuivuus alkaa olla iso huolenaihe niin rapsin kehityksen kuin syyskylvöjen kannalta. Osassa jokia veden pinnat ovat matalalla, mikä vaikeuttaa logistiikkaa.

Rapsin hinta on syyskuussa laskenut Euroopassa, vaikka maailman rapsin tuotanto laski jyrkästi. Euroopan tuotanto tulee luultavasti jäämään alle 20 miljoonaan tonnin. Veden puute rokotti myös Australian ja Kanadan canolasatoja. Nyt rapsin hinta on kuitenkin lähtenyt hieman elpymään.

Brasilia ja Argentiina vievät soijaa Kiinaan USA:n viennin seisoessa

Kiinan ja USA:n kauppaneuvottelut ovat odotustilassa. Brasilia ja Argentiina hyötyvät tilanteesta ja vievät ennätyksellisiä määriä soijaa Kiinaan. USA:n tuottaja on kärsijän roolissa. Valtaosa Kiinan soijan tuonnista tuleekin tällä kaudella Etelä-Amerikasta, jos kiistaa ei saada ratkaistua.

Argentiinan soijan vientilukemien povataan nousevan tällä kaudella ennätyslukemiin, 15,4 miljoonaan tonniin. USDA puolestaan ennustaa Brasilian soijan vientien yltävän 75 miljoonaan tonniin. Yhteenlaskettuna nämä tekevät 90,4 milj. tonnia, kun Kiinan tuontitarve on 94 milj. tonnia. Kiinan tulee siis tuoda soijaa myös muualta.

IGC korotti ennusteitaan maailman maissi- ja vehnävarastojen koosta, mutta pudotusta tulee kuitenkin viime vuoteen. Eniten pudotusta tulee maissivarastoihin.

USA:ssa soijan ja maissin sadonkorjuu etenee hyvissä olosuhteissa. Syysvehnän kylvöt ovat edellä viime vuosien keskiarvosta.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja