Ylivoimaisen esteen käyttö kylvämättömillä pelloilla ja vaikutukset tukiin

Kesäkuun viimeinen päivä 30.6. on viimeinen tukiehtojen mukainen kylvöpäivä. Jatkuvat sateet ovat viivästyttäneet kylvöjä ja tästä johtuen on todennäköistä, että kaikkia peltoja ei ehditä kylvää ennen kesäkuun viimeistä päivää.

Kesäkuun viimeinen päivä 30.6. on viimeinen tukiehtojen mukainen kylvöpäivä. Jatkuvat sateet ovat viivästyttäneet kylvöjä ja tästä johtuen on todennäköistä, että kaikkia peltoja ei ehditä kylvää ennen kesäkuun viimeistä päivää. Jos kylvämättä jää merkittävä osa maatalousmaasta, tuet voidaan maksaa ilmoitettujen kasvien mukaisesti ylivoimaisen esteen perusteella.

Ympäristökorvauksessa ja luonnonmukaisen tuotannon korvauksessa viljelijä ei kuitenkaan saa korvausta täysimääräisenä ylivoimaisen esteen tilanteessa. Edellä mainituissa korvausta voidaan maksaa vain niistä toimista, jotka toteutetaan tukivuoden aikana.

Kylvöt ilmoitetun kasvin mukaan 30.6. mennessä

Tukien saannin kannalta viimeinen kylvö- tai istutuspäivä on 30.6. (jotkin puutarhakasvit poikkeus). Jos perustettu viljelmä tuhoutuu tai vaurioituu sääolojen vuoksi, se tulisi ensisijaisesti pyrkiä kylvämään uudelleen.

Ylivoimaisen esteen käyttö

Peltojen jäädessä kylvämättä tuen maksu on ylivoimaisen esteen perusteella mahdollista ilmoitetun kasvin mukaisesti. Ylivoimaisen esteen tulee koskea tilaa merkittävällä tavalla, esimerkiksi kun kyseessä on merkittävä osa maatalousmaasta tai merkittävä satokasvi.

Viljelijän on ilmoitettava kuntaan 15 arkipäivän kuluessa siitä, kun on havaittu, että peltoalueen kylvö tai uusintakylvö ei ole mahdollista 30.6. mennessä. Ilmoitukseen on kirjattava kyseessä olevat lohkot, suunnitellut viljelykasvit ja niiden pinta-alat sekä annettava tietoa viranomaista tyydyttävällä tavalla poikkeuksellisista olosuhteista, kuten alueen sademäärästä tai toimitettava esimerkiksi valokuvia. Näillä tiedoilla viljelijä osoittaa, ettei ole pystynyt kylvämään lohkoa kesäkuun loppuun mennessä.

Täydentävien ehtojen perusvaatimukset otettava huomioon

Useimpien tukien vaatimuksena on täydentävien ehtojen noudattaminen tilalla. Täytyy myös huomioida se, että mikäli piennar on tuhoutunut tai vaurioitunut, uusi nurmikasvillisuus on kylvettävä pientareelle heti olosuhteiden salliessa myös 30.6. jälkeen. Tämän päivämäärän jälkeen kylvämättömälle alueelle voi ympäristöllisistä syistä kylvää kasvin, joka muodostaa viherkasvuston.

Ympäristökorvaukseen sitoutuneen viljelijän on huolehdittava myös suojakaistojen kylvämisestä heti olosuhteiden salliessa. Tämä koskee myös sellaisia ympäristökorvauksen lohkokohtaisia toimenpiteitä, joissa edellytetään kasvuston perustamista lohkolle.

Satovahinkokorvauksen hakeminen

Satovahinkokorvausta voidaan maksaa kasvavalle tai korjuuvaiheessa olevalle kasvustolle poikkeuksellisen sääolon kasvustolle aiheuttamasta vahingosta. Kasvustolle aiheutuneesta vahingosta voidaan maksaa korvausta vain, jos kasvusto on kylvetty viimeistään 30.6. Kylvöksestä, joka ei ole taimettunut ennen vahingon tapahtumista, ei voi saada satovahinkokorvausta.

Lähde: Maaseutuvirasto. Lue koko tiedote tästä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja