Olet täällä

Onnistu syysöljykasveilla

Rikaton kasvusto ja riittävän harva kylvö varmistavat syysöljykasvien talvehtimista.

Valmistaudu syysöljykasvien viljelyyn hyvissä ajoin

Syysöljykasvien viljely pitää huomioida jo edellisellä kasvukaudella. Aikainen kylvöajankohta rajoittaa esikasveja, joten kesanto, syysohra ja nurmirikko on havaittu parhaiksi. Kunnollinen viljelykierto on öljykasveilla tärkeä möhöjuuren estämiseksi.

Syysöljykasveille paras kylvöalusta on kynnetty ja tarvittaessa kylvömuokattu maa. Jankkurikylvöä on myös kokeiltu menestyksellä. Jos kultivoit, huolehdi jääntiöljykasvien hävityksestä. Suorakylvöstä on huonoja kokemuksia kuten myös sänkeen kylvö lisää haitallista pituuskasvua syksyllä.

Kylvö

Oikea kylvöaika 15.7.-15.8. Tästä kannattaa pitää kiinni, sillä syysöljykasvien lämpösummavaatimus on 450-500 astetta syksyllä. Myöhään kylvetyt kasvustot eivät talvehdi. Taimen kokotavoite on 8 lehteä ja 8 mm paksu juurenniska, jotta talvehtiminen  onnistuu.

Syysrypsin tavoitetiheys on 100 kpl/m2. Syysrapsin  tavoitetiheys on 60 kpl/m2. Hybrideille vielä vähemmän noin 30 kpl/m2.

Öljykasvien maanpäällinen osa kuolee usein talven aikana. Keväällä riittää, kun kasvupiste ja juuri ovat kunnossa. Käytännössä tiedetään, että keväällä 11 kasvia/m2 on tuottanut Suomessa huippusadon. Tavoitteena on syksyllä harva kasvusto, joka pysyy matalana. Syysöljykasvit versovat keväällä voimakkaasti.

Lannoitus

Syysöljykasvit vaativat monipuolisen ja reilun syyslannoituksen,  koska kasvukausi kylvövuotena on pitkä. Oikea lannoitus nopeuttaa kehitystä ja valmistaa kasvia ankaran talven varalle. Fosfori ja kalium auttavat talvehtimisessa ja riittävä typpi kasvattaa taimikokoa.

Syyslannoitukseen sopivat YaraMila lannoitteet kasvin fosforitarpeen mukaan. Esimerkiksi YaraMila Y 6 sisältää runsaasti fosforia, kaliumia, rikkiä ja booria, jotka edesauttavat talvehtimista. Käyttömäärä syksyllä 294 kg/ha (50 kg typpeä).

Varhainen kevätlannoitus tehdään YaraBela typpi-rikki lannoitteella pellon rikkitilan mukaan tai kevään ensimmäiseen lannoitukseen voi käyttää myös YaraMila lannoitteita, jos fosforilannoitusta on mahdollisuus lisätä. Öljyn tuottaminen vaatii paljon fosforia (energiaa). Öljykasvien typpi-rikkisuhteen tulee olla lannoituksessa  5:1.

Kevätlannoitus:

YaraBela Axania 370 kg/ha,  100 kg typpeä ja 14 kg rikkiä.

YaraBela Sulfania  74-192 kg/ha, 20 - 50 kg typpeä /ha ja 10-27 kg rikkiä/ha.

Mailla, joiden rikkitila on punaisella YaraBela Sulfaanin osuutta kannattaa lisätä.

Tutustu syysöljykasvien lannoitusohjelmaan

Ympäristökorvauksen lannoitusrajat

Lehtilannoitus kasvukaudella turvaa terveen kasvun. YaraVita Brassitrel Prosta öljykasvit saavat tarvitsemansa hivenravinteet, myös molybdeenin. YaraVita Thiotrac sopii lisärikkilannoitukseen ja YaraVita Bortrac boorilannoitukseen kukinnan varmistamiseksi sekä yhteyttämisen tehostamiseksi magnesiumlannoitus YaraVita Magtrac. 

Lisälannoitukset on tehtävä ennen kukintaa.

YaraVita käyttömäärät

YaraVita sekoitustaulukot

 

Lannoitus jos tila ei ole sitoutunut ympäristökorvaukseen:

Syyslannoitus:

YaraMila Y 6, 353 kg/ha (60-16-35-14)

YaraVita Brassitrel ja tarvittaessa YaraVita  Mantrac Pro syksyn aikana tankkiseoksissa.

Starttiravinteen (12-23-0) syyskäytöstä on havaittu olevan hyötyä.

Kevätlannoitus:

YaraBela Axania 370 kg/ha,  100 kg typpeä ja 14 kg rikkiä.

YaraBela Sulfania  115 - 308 kg/ha, 30 - 80 kg typpeä /ha ja 16 - 43 kg rikkiä/ha.

Lisälannoitukset on tehtävä ennen kukintaa.

Lehtilannoitus kasvukaudella turvaa terveen kasvun. YaraVita Brassitrel Prosta öljykasvit saavat tarvitsemansa hivenravinteet, myös molybdeenin. YaraVita Thiotrac sopii lisärikkilannoitukseen ja YaraVita Bortrac boorilannoitukseen kukinnan varmistamiseksi sekä yhteyttämisen tehostamiseksi magnesiumlannoitus YaraVita Magtrac. YaraVita käyttömäärät

Nitraattiasetuksen yläraja syysöljykasveilla on kivennäismailla 200 kg typpeä ja eloperäisillä mailla 160 kg/ha vuodessa.

Työryhmä: Olli-Pekka Ruponen, Ilkka Kouvo, Timo Lehtinen, Ilari Sundberg, Vesa Harjunmaa ja Anne Kerminen/Yara Suomi

 

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä