Olet täällä

Puinnit etenevät sateiden välissä

Sateet ovat hankaloittaneet puintien etenemistä. Myöskin sadon laadun arvioidaan heikentyneen monilla alueilla. Syysviljojen kylvöalan odotetaan pysyvän lähestulkoon ennallaan.

Sateet heikentävät sadon laatua

Puinnit ovat edenneet pääasiassa sateiden välissä. Puintikosteudet ovat olleet huomattavan korkeita. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa kosteudet ovat olleet jopa 28 prosenttia.

Laatutappioita on tiedossa monilla alueilla. Lakoontuneissa kasvustoissa on havaittu tähkäidäntää. Myöskin punahomeen riski on ollut tänä vuonna hyvin korkea. Tulevien päivien sää määrittää lopullisen sadon laadun. Monin paikoin sadoista voi tulla vielä hyviä, jos sääolosuhteet muuttuvat poutaisemmiksi.

Syysviljoista puitu jo iso osa

Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä syysviljoista on puitu valtaosa. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa syysviljoista on puitu yli puolet. Pohjois-Savossa ja Etelä-Karjalassa rukiista puituna on valtaosa, mutta syysvehnän puinteja ei ole vielä päästy aloittamaan.

Kevätviljojen puintialat vaihtelevia

Ohran puinnit on päästy aloittamaan lähes koko maassa. Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa ohrasta on puitu jopa kolmekymmentä prosenttia. Kauran puinti on aloitettu suurimmassa osassa maata, mutta puintimäärät ovat vielä pieniä. Kevätvehnän puintia on aloiteltu Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa.

Syyskylvöt odottavat sopivia kelejä

Syyskylvöjen alan odotetaan pysyvän tavanomaisella tasolla Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Keskisuomessa. Etelä-Karjalassa ja Pirkanmaalla kylvetään hieman enemmän syysviljaa kuin viime vuonna. Uudellamaalla ja Etelä-Savossa ruista on kylvetty vähemmän kuin viime vuonna, mutta syysöljykasveja puolestaan enemmän. Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa pellot ovat märkiä, joten syyskylvöjä jää tekemättä.  Myöskin Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä syyskylvöala todennäköisesti pienenee.  

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä