Olet täällä

Nyt on syytä tarkastuttaa TOS-siemenesi laatu

Ruokaviraston siemenlaboratoriossa on tutkittu kevätviljoista otettuja viljelijänäytteitä ja siemenpakkaamoiden lähettämiä raakanäytteitä. Tutkimusten mukaan kevätviljojen itävyydet ovat heikentyneet 1.7. alkaneella tarkastuskaudella. Erityisesti peittaamattomien näytteiden itävyydet ovat olleet alhaiset.

Tammikuun alun tilanteen mukaan kauran keskimääräinen itävyys on 86 prosenttia, ohran 89 ja kevätvehnän 78 prosenttia.

Sertifiointia varten tarkastettujen siementen keskimääräiset itävyydet ovat sen sijaan olleet erinomaisia. Sertifioinnilla varmennetaan aina siemenerän laatu, kuten itävyys, lajipuhtaus, lajikeaitous ja terveys.

Muistathan myös, että vain sertifioituja siemeneriä saa markkinoida. TOS-siemenen käyttäminen sen sijaan on sallittu vain omalla tilalla maksamalla siitä TOS-maksu lajikkeen omistajalle (tietyin lisäehdoin). 

Selvitä siis kylvösiemenesi itävyys itse tai tarkastuta se esimerkiksi Ruokaviraston siemenlaboratoriossa. Jos kylvösiemenesi itävyys osoittautuu liian alhaiseksi, sinulle jää vielä aikaa hankkia kevään kylvöille sertifioitua siementä.

TOS-siemenen ja sertifioidun siemenen kannattavuuslaskelman voit tehdä VYRin nettisivulta löytyvällä Siemenlaskurilla

 

Lähteet: Ruokavirasto, VYR (Vilja-alan yhteistyöryhmä)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä