Viime viikolla kylvöt vauhdittuivat sateiden väistyttyä ja lämmön saavuttua

VYRin kevätkylvöseurannan mukaan kylvöt pääsivät viime viikon aikana taas kunnolla vauhtiin, kun enemmän lämpöä ja vähemmän vettä saatiin.

Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea. VYRin raadin eri puolelta Suomea viimeisen viikon aikana tekemien havaintojen mukaan pitkään kylmyyden ja märkyyden vuoksi jumittaneet kylvöt alkoivat jälleen edetä vauhdilla lämpöaallon saavuttua Suomeen viime viikon lopulla. Monin paikoin kylvöt tullaan saamaan tällä viikolla valmiiksi.

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöistä tehtynä Kylvöistä tehtynä
25.5.2020 25.5.2020
Varsinais-Suomi 85 % Keski-Pohjanmaa 60%
Uusimaa 90-95 % Pohjois-Pohjanmaa 50 %
Satakunta 95% Etelä-Pohjanmaa 80 %
Kanta-Häme 75% Etelä-Karjala 75 %
Päijät-Häme 95% Pohjois-Karjala 65 %
Pirkanmaa 80% Etelä-Savo 50 %
Kymenlaakso 85 % Pohjois-Savo 40 %
Keski-Suomi 90% Kainuu 40 %
Pohjanmaa 85 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Varsinais-Suomessa kylvöt ovat jatkuneen yli viikon tauon jälkeen helatorstain tuoman lämmön ansiosta. Paikoitellen maa on edelleen liian märkää, ja sateet kiusaavat yhä näitä alueita. Maakunnan sisäinen vaihtelu on suurta; läntisimmässä osassa maakuntaa kaivataan jo kohta sadetta, keskiosissa kärsitään liiasta sateesta ja märkyydestä. Osa viljelijöistä on siirtynyt pois suunnitelluista pidemmän kasvukauden vaativista kasveista venyneen kylvöajankohdan takia.

Orastuminen on ollut hidasta. Huhtikuussa kylvetyt viljat ovat orastuneet tasaisesti, mutta toukokuun puolella kylvetyt epätasaisemmin. Jonkin verran on jouduttu rikkomaan kuorettumista. Kylvettynä on keskimäärin 85 %.

Uudellamaalla päästiin loppuviikosta pelloille pitkän lähes kahden viikon tauon jälkeen. Lämmin poutasää luo toivoa kylvöjen valmistumisesta tällä viikolla. Orastuminen on ollut hidasta, mutta tasaista. Myös Uudellamaalla on todennäköisesti vaihdettu suunniteltuja pitkän kasvukauden vaativia kasveja lyhyemmän kauden vaativiin kasveihin kylvöjen venyttyä.

Ruis on jo pitkällä kasvussa saavuttaen korren kasvuvaiheen. Syysviljojen rikkatorjunta on tehty jo aikaisemmin ja kevätviljoille käsittelyä aloitetaan seuraavalla viikolla. Kylvettynä on keskimäärin 90-95 %.

Satakunnassa viime viikko oli viileä, mutta sateita tuli vähän ja ne olivat määrällisesti pieniä. Viileä sää on jarruttanut viljojen kehitystä. Oraspeltoja näkyy, mutta orastuminen on ollut hyvin hidasta.

Syysviljojen rikkakäsittely on jo tehty ja kevätviljojen käsittely alkaa tulla ajankohtaiseksi tulevalla viikolla. Paikoin jo kaivataan kevyttä sadetta. Keskimäärin on kylvetty 95 %.

Kanta-Hämeessä pellot olivat vielä liian kosteita, mutta nyt kelit ovat ihanteelliset. Orastuminen on ollut kosteuden ansiosta tasaista. Suurin osa kylvöistä tulee juuri pintaan, mutta aikaisemmat ovat jo 10 cm oraalla.

Rukiille on tehty rikkaruiskutus, mutta vehnät odottelevat vielä vuoroaan. Kevätviljoja ei ole ruiskutettu, mutta aikaisimmille se on kohta ajankohtaisia, etenkin jo lämmin keli jatkuu ja viljojen kehitys on nopeaa. Kylvettynä on 75 %.

Päijät-Hämeessä peltotyöt ovat edenneet kohtuullisen hyvissä olosuhteissa. Kuluva viikko vaikuttaa erinomaiselta lämpösumman kertymisen suhteen, mikä lämmittää myös maata. Joidenkin peltojen pintaa on jouduttu rikkomaan. Näistä pelloista osa voidaan joutua kylvämään uudestaan. Öljykasveja ja kuminaa on yhä kylvämättä. Kylvettynä on 95 %.

Pirkanmaalla kylmä kevät on hidastanut etenemistä. Maa on muokkaantunut hyvin, mutta sänkimaat kuivuneet hitaasti maan kosteudesta ja kylmyydestä johtuen. Viikonloppuna poutaantunut sää suosi viljojen kasvua ja kylvöjä. Aikaiset kylvöt ovat nyt vihdoin nousseet oraalle.

Syysviljoilla on tehty rikkakäsittely, mutta kevätviljoilla käsittely ei ole ajankohtainen. Kylvettynä on 80 %.

Kymenlaaksossa ohraa, kauraa ja rypsiä on vielä kylvämättä. Viikonlopulla päästiin jälleen aloittelemaan sateen pysäyttämiä kylvöjä. Nyt maassa on riittävästi kosteutta ja lämpöä. Kylvöt alkavat orastua, mutta orastuminen on ollut todella hidasta.

Kasvinsuojelutoimenpiteet ja korrensäädekäsittelyt eivät ole ajankohtaisia. Kylvettynä on 85 %.

Keski-Suomessa viime viikon lopulla kylvöt alkoivat toden teolla päivälämpötilan noustessa yli 20 °C. Kylvöt ovat orastuneet ja kasvu on ollut voimakasta vahvan juuriston ansiosta. Kylvettynä on 90 %.

Pohjanmaalla sateet pysäyttivät kylvöjen ripeän etenemisen. Metsien reunoilla pellot ovat vielä roudassa ja maat hyvin kylmiä. Orastuminen on kestänyt jopa 3-4 viikkoa! Kylvettynä on keskimäärin 70 %.

Pohjois-Pohjanmaalla kylvöt ovat edenneet hyvin poutasäässä. Viljojen kylvöt saadaan suurella todennäköisyydellä tällä viikolla valmiiksi. Kylvettynä on 50 %.

Etelä-Pohjanmaalla nautittiin loppuviikosta korkeista lämpötiloista. Kylvämättä on vielä ohraa, kauraa ja eritoten rypsiä. Nyt kaivattaisiin jo sateita hyvän kasvuun lähdön takaamiseksi. Orastumista on tapahtunut, mutta se ei ole ollut tasaista. Kylvettynä on 80 %.

Etelä-Karjalassa rypsiä on vielä kylvämättä. Kylvösäät vaikuttavat suotuisilta, mikä jouduttaa niiden etenemistä. Myös Pohjois-Karjalassa hyvät kylvöolosuhteet nopeuttavat kylvöjen etenemistä. Öljykasveista noin puolet on vielä kylvämättä. Etelä-Karjalassa kylvettynä on 75 % ja Pohjois-Karjalassa 65 %.

Etelä-Savossa tilakohtainen vaihtelu on suurta. Erikoisviljojen kuten tattarin kylvöt ovat vasta aluillaan. Lämpötilojen nousu nopeuttaa kylvöjen etenemistä. Alueella on runsaasti karjatiloja, joilla osa viljasta korjataan tuoreviljana ja/tai seoskasvustoina rehuksi. Näillä tiloilla myöhäinen kylvö ei ole ongelma. Kylvettynä on 50 %.

Pohjois-Savossa viimeinen viikko on ollut lämmin ja poutainen, minkä takia alueen kylvöt ovat käynnistyneet vauhdilla. Maa muokkautuu hyvin ja pellot myös kantavat nyt hyvin koneita. Ensimmäiset viljat ovat oraalla. Tämä ja seuraava viikko ovat kylvöjen sesonkiaikaa Pohjois-Savossa. Kylvettynä on 40 %.

Sivun tiedot perustuvat Vilja-alan yhteistyöryhmän kevätkylvöjen seurantaan. Seuranta on toteutettu asiantuntijaraadin avulla, johon kuuluvat mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. Raatilaisilta tiedustellaan arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa.

Täältä löydät kaikki aikaisemmat farmit.netissä julkaistut VYRin kylvöseurantauutiset

Lähde: Vilja-alanyhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja