Olet täällä

Pienellä vaivalla montaa asiaa kuntoon nurmella

Pienellä vaivalla montaa asiaa kuntoon nurmella

Nurmella kunnon lehtilannoitus ja rikkakasvien torjunta ovat perusta kunnon laadukkaalle sadolle. Torjumalla rikat varmistetaan nurmen oikea rehukoostumus, maittavuus ja turvallisuus tuotantoeläimelle. Lehtilannoituksella parannetaan nurmen laatua ja myös sato voi parantua erityisesti mailla, joista hivenistä kuten mangaanista on pulaa. Rikka-aine ja lehtilannoite voidaan ruiskuttaa seoksena kertaruiskutuksena heti nurmen lähdettyä kasvuun keväällä. Yhdellä ruiskutuksella saadaan tehtyä montaa asiaa. Seosten tekoa helpottaa nurmen rikka-aineiden ja lehtilannoitteiden hyvä yhteensopivuus.

Torju voikukka viimeistään tässä vaiheessa.Tärkeätä on muistaa, ettei ruiskutuksesta myöhästy. Rikkatorjunnassa tämä on todella tärkeää, mutta myös lehtilannoituksessa ei pidä odottaa liikaa. Erityisesti mangaanin pula rajoittaa nopeasti kasvua, varsinkin jos on kuivaa tai maan pH on korkea. Voikukan tulee olla mieluummin 2-4 -lehtivaiheessa, jolloin rikkatorjunnalla saadaan varma teho. Voikukka ei saa olla kukkavarren kasvun vaiheessa, kun ruiskutus tehdään.

Cleave valmiste sisältää fluroksipyyriä ja florasulaamia tehoaineina. Valmiste tehoaa viileissä olosuhteissa ja tehoaa mm. voikukkaan, leinikkiin, hierakkaan ja peltokanankaaliin. Jos lohkolla on paljon peltokanankaalia, kannattaa käyttää Primus-valmistetta.

Nurmilla hivenravinteiden tarve voi kasvaa lähtötasosta huomattavasti kesän aikana. Erityisesti lämpötilan noustessa nurmen kasvu voimistuu, jolloin hivenravinteita kuluu normaalia enemmän. Jopa lohkoilla, joissa mangaanitaso on aluksi ollut hyvä, voi myöhemmin tulla vajetta mangaanista. Tästä on koetoiminnasta kokemuksia (lähde: Agroteknoa hanke, 2020).  Ensimmäinen ruiskutus on kuitenkin tärkein, jolla varmistetaan hyvä kasvuun lähtö. Uusintaruiskutus voi olla järkevää tehdä vielä toisenkin kerran niittojen välissä. Mangaanin riittävällä saannilla varmistetaan riittävä valkuaispitoisuus, koska typen käyttö parantuu mangaanitason ollessa riittävän korkea. Raakavalkuainen nousi 7 g/kg kuiva-ainetta, kun nurmi käsiteltiin Zm-Grow-valmisteella. Myös muut hivenet kuten rikki tai sinkki ovat myös arvokkaita hivenravinteita nurmella. Sinkkipitoisuus nousi 29 mg/kg kuiva-ainetta Zm-Grow-ruiskutuksella, kun taas ruiskuttamattomassa alueessa sinkkiä oli 26 mg/kg ka. Rikki vaikuttaa valkuaisaineiden ja typen muodostumiseen. Myös Wuxal Microplant soveltuu erinomaisesti nurmille, koska valmiste sisältää mangaanin lisäksi myös monia eri hiveniä kuten rikkiä ja sinkkiä sekä kaliumia.

Kysy lisää Viljelijän Avena Bernerin asiantuntijamyyjiltä.

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä