Kaikkien peltojen fosforin käyttöä rajoittava asetus lausunnolle

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt tänään lausunnolle valtioneuvoston asetuksen, joka rajoittaa fosforin käyttöä maa- ja puutarhataloudessa sekä viher- ja ympäristörakentamisessa. Keskeisin muutos on, että sääntely kattaa kaikki pellot vuodesta 2023 alkaen.

Muutos ei vaikuta toimijoihin erityisen merkittävästi. Asetusluonnoksen muotoilut vastaavat hyvin pitkälle nykyisiä käytänteitä fosforin käytön rajoittamisessa. Tarkoituksena on entistä kattavampi ja viljelijöiden kannalta tasapuolisempi lainsäädäntö. Tavoitteena on myös, että fosforikuormitus vesistöihin vähenee ja peltojen korkeimmat fosforipitoisuudet alenevat, mutta kasvien fosforintarve turvataan.

Fosforilannoitusta maataloudessa tullaan valvomaan osana maataloustukivalvontaa.

Nykyisestä karjalantapoikkeuksesta luovutaan

Asetuksessa säilyisi viiden vuoden fosforintasausjakso ja satotasokorjaus.

Karjanlantapoikkeuksesta tultaisiin luopumaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen siinä muodossa kuin se on ollut käytössä. Sen sijaan edistettäisiin lannan ja mädätteiden fosforin erotusta, mikä tukee ravinteiden kierrätyksen tavoitteita.

Käytettävissä olevan tuoreen tutkimuksen ansiosta turkislannan fosforin liukoisuus katsottaisiin muiden lantojen veroiseksi.

Puutarhakasvien fosforirajoitteisiin ehdotetaan kautta linjan nykyistä alempia rajoitteita. Muiden kasvien lannoitustasot pysyisivät lähes entisellään nykyiseen verrattuna. Uutena sääntelyn piiriin tulisi ympäristö- ja viherrakentamisessa käytettävä fosfori.

Asetus annetaan uudistetun lannoitelain nojalla ja sen lausuntoaika on 7.7.-26.8.2022. Asetusta on valmistelu maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön kesken.

Nykyiset ympäristökorvauksen lannoitusrajoitukset ovat olleet voimassa jo yli 20 vuotta, ja ne kattavat 90 prosenttia peltopinta-alasta.



Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

JP - Anonyymi Pysyväislinkki
13.07.22 20:04

Tämä on pieni edistysaskel "tehomaatalouden" fosforipäästöjen hillintään, mutta ei sinällään estä fosforilannoituksen maksimointia vieläkään kotieläintiloilla. Viljavuusnäytteen ottopaikan manipulointi on edelleenkin mahdollista, jos haluaa virkamiestä vedättää ;).
No, parhaimmillaan uudistus saattaa tehdä sen, että vuokralohkot ja etälohkot tulevat saamaan karjanlantaa "ryöstöviljelyn" sijasta. Useilla tiloilla vuokramaita on viljelty minimaalisin kustannuksin. Toisaalta pelkällä typellä hyvistä peltopohjista sopivalla viljelykierrolla (savespitoiset maat) saattaa saada runsaita satoja pitkään. Viljelysuunnitelmia tehdessä on tullut törmättyä monenlaisiin tapauksiin ;)
Ostoravinteita käyttävillä kasvinviljelytiloilla fosforin sallittujakin maksimeita jarruttaa nykyisin jo fosforin hinta.
Ainakaan kaikilla puutarhakasveilla fosforitasojen tarkistus ei tuota ongelmia: Esimerkiksi marjakasveilla jopa nykyisten fosforisuositusten maksimikäyttö ja samanaikainen varastofosforin aktivointi kalkituksella saattaa jopa alentaa satoja kasvin lievän fosforimyrkytyksen johdosta??? "Marginaalikasvien fosforitasoja on todennäköisesti Suomessa takavuosinakin vedetty vielä hatusta", oli erään LUKE:n tutkijan henkilökohtainen mielipide ;)