Vipu-mobiili ja satelliitit tarkentavat viljelytoimien seurantaa jatkossa

Maatalouspolitiikan uuden kauden alettua viljelijän ja hallinnon välinen ajantasainen tiedonvaihto on jatkossa tärkeää ja muuttuu aikaisempaa täsmällisemmäksi. Apuna yhteydenpidossa ja valvonnassa ovat Vipu-mobiili -mobiilisovellus ja satelliitit.

Vipu-mobiili on jatkossa viljelijälle tärkeä työkalu

Vipu-mobiili sisältää hyödyllisiä toimintoja, joiden avulla viljelijä voi seurata tukiehtojen toteutumista kasvulohkoillaan ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä. Sovellus täydentää Vipu-palvelua, mutta ei korvaa sitä.

Vipu-mobiilin voi ladata Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta. Vipu-mobiiliin voivat kirjautua tilan ensisijaiset viljelijät. Jatkossa sovellusta voi käyttää maatilan asiointivaltuuksilla. Viljelijä voi halutessaan valtuuttaa sovelluksen käyttöön esimerkiksi sukulaisen. Valtuutuksen voi tehdä Vipu-palvelussa.

Satelliittiseuranta korvaa peltotukien valvontakäyntejä

Täysin uutta peltotuissa on kaikkiin viljelijän tukihakemuksella ilmoittamiin peltolohkoihin kohdistuva satelliittiseuranta. Satelliittien tuottaman kuva-aineiston avulla kasvuston kehittymistä ja viljelytoimenpiteitä seurataan koko kasvukauden ajan. Aineistosta tarkastellaan tukiehtojen täyttymistä.

Satelliitit kiertävät ja kuvaavat maapalloa tiuhaan, joten erilaiset muutokset maanpinnalla on mahdollista nähdä kuvista. Satelliittikuvat analysoidaan automaattisesti algoritmin avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että tietokoneohjelmalle syötetään eri ajankohtina otetut satelliittikuvat, joiden välisiä muutoksia ohjelma arvioi. Analyysin tuloksena on esimerkiksi lista kasvulohkoista, joilla on havaittu maan muokkausta, niittoa, laidunnusta tai sadonkorjuuta.

Toimintaa maatalousmaalla voidaan siis arvioida ilman tilakäyntejä. Jos jonkin lohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, hallinto lähettää viljelijälle tiedon asiasta tekstiviestillä. Viljelijä voi korjata hakemustaan vastaamaan tilannetta lohkolla tai korjata satelliittiseurannan tietoa lähettämällä mobiilisovelluksella kuvan kyseiseltä lohkolta.


Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja