EU:n pinta-alaperusteisten tukien satellittiseuranta sekä ympäristösitoumusten ja -sopimusten ehtoja hyväksyttiin

Valtioneuvosto hyväksyi tänään kaksi maatalouspolitiikan uuden kauden toimeenpanoon liittyvää asetusta. Toinen asetus koskee pinta-alaperusteisten tukien toimeenpanoa ja toisella säädellään muun muassa uusien ympäristösitoumusten ja -sopimusten antamismahdollisuutta.

EU:n rahoittamien pinta-alaperusteisten tukien toimeenpanossa otetaan käyttöön satelliittiseuranta

Valtioneuvosto vahvisti usealle maatalouden pinta-alaperusteiselle tukijärjestelmälle yhteisiä toimeenpanoperusteita Suomen hyväksytyn yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelman eli Suomen CAP-suunnitelman mukaisesti. Asetus koskee niitä EU:n kokonaan rahoittamia suoria tukia ja EU:n osarahoittamia korvauksia (ympäristökorvaukset, luonnonhaittakorvaus ja luomukorvaus), jotka maksetaan pinta-alan perusteella sekä EU:n osarahoittamia geenivarasopimuksia ja alkuperäiskasvilajikkeiden ylläpitämistä.

EU:n maatalouspolitiikan uusien linjausten mukaan jäsenmaan on otettava käyttöön pakollinen pinta-alamonitorointi eli satelliittiseuranta ja siihen liittyvät paikkaan sidotut valokuvat tuotos- ja tulosraportoinnin oikeellisuuden varmistamiseksi. Satelliittiseurannassa käytetään EU:n Copernicus-ohjelman Sentinel-satelliittien tietoihin perustuvia automaattisia prosesseja. Satelliittiseurannalla arvioidaan, onko yhteisen maatalouspolitiikan yhteydessä noudatettu tiettyjä sääntöjä.

Lisää joustoa ilmoituksiin

Satelliittiseurannan avulla siirrytään neuvovaan ja tuenhakijoita ohjaavaan toimintatapaan, mikä on merkittävä muutos verrattuna aiempaan valvonnan pelotevaikutuksia ja seuraamuksia painottavaan toimintatapaan. Järjestelmä tarjoaa mahdollisuuksia varoituksiin ja korjauskehotuksiin.

Samalla tahattomat virheet poistuvat, sillä hakemusta voi tiettyihin määräaikoihin asti muuttaa vastaamaan lohkojen tosiasiallista tilannetta, ja siten viljelijöillä on paremmat mahdollisuudet oikaista tukihakemuksiaan ennen niiden lopullista käsittelyä.

Uusien ympäristösitoumusten ja -sopimusten antaminen ja korvauskelpoisuuden edellytykset

Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen, jolla säädetään ympäristökorvauksen, luonnonhaittakorvauksen, luonnonmukaisen tuotannon korvauksen ja ei-tuotannollisia investointeja koskevan korvauksen hakemisesta, sitoumuksista ja sopimuksista vuonna 2023. Uuden tukikauden alkaessa kaikkia EU-osarahoitteisia korvauksia voi hakea kevään päätukihaussa.

Ympäristösitoumus kohdentuu aktiiviviljelyyn (pellolla) ja edellyttää pellon korvauskelpoisuutta. Sitoumus on viisivuotinen ja vähimmäispinta-ala on 5 ha (puutarhakasveilla 1 ha).

Ympäristösopimukset kohdistuvat muulle kuin peltoalalle. Tuenhakijat voivat tehdä kaikkia eräistä maaseudun kehittämisen korvauksista annetussa laissa mainittuja ympäristösopimuksia: maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoito, kosteikkojen hoito, alkuperäiskasvilajikkeen ylläpito ja alkuperäisrotueläinten kasvattaminen.

Ei-tuotannollisia investointeja koskevaa korvausta myönnetään vuonna 2023 uusiin kosteikkoinvestointeihin.

Asetuksella säädetään myös aikaisemmin korvauskelvottoman peltoalan korvauskelpoiseksi hyväksymisestä ja sen ehdoista edellä mainituissa tukijärjestelmissä. Korvauskelpoisia ovat pääsääntöisesti alat, jotka olivat korvauskelpoisia vuonna 2022. Korvauskelpoisia ovat tietyin edellytyksin myös alat, jotka tulevat tilusjärjestelyjen kautta, on siirretty toiselta lohkolta joko samalla tilalla tai toiselta tilalta saman ELY-keskusalueen sisällä sekä tietyt lohkon muotoa ja viljeltävyyttä parantavat lisäalat.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja