Olet täällä

Tarttuva nuha ja henkitorventulehdus eli TRT

Aiheuttaa: Virus (pneumo).

Esiintyminen: Ei todettu Suomessa. Taudin kehittyminen: Tartunta tilalla. Kaiken ikäiset ovat alttiita. Samanaikaisilla bakteeri-infektioilla suuri merkitys, lisäksi stressi, huono ilmanvaihto, pöly, kylmettyminen yms. vaikuttavat.

Oireet: Tavallisesti 2-11- viikon ikäisillä, myös täysikasvuisilla, mikäli niillä ei ole veressä vasta-aineita. Nuha, silmävuoto, pään turvotus, rahiseva hengitys ja muninnan lasku johon voi liittyä kuoren laadun heikkeneminen. Kuolleisuus 5-50%, korkea etenkin poikasilla.

Leviäminen: Helposti leviävä tauti. Leviää ihmisten ja eläinten välityksellä, työvälineiden, laatikoiden, pehkun, ulosteiden yms. mukana tilalle. Tuulen mukana kasvattamosta toiseen. Eritteiden ja pehkun välityksellä linnusta toiseen.

Diagnoosi: Sairaiden lopetettujen poikasten tutkiminen. Vasta-ainemääritykset (ELISA)verinäytteestä noin 3 viikon kuluttua tartunnasta. Viruseristys hengitysteistä vain taudin alkuvaiheessa. Tulevaisuudessa RT-PCR.

Ennaltaehkäisy: Tuontirajoitukset, karanteeni, hyvä kasvattamo- ja hautomohygienia, vierailijoiden pääsy kasvattamoon estettävä. Vaihtovaatteet ja -kengät kasvattamossa. Hyvät tuotanto-olosuhteet. Rokote, elävä ja inaktivoitu (ei käytössä Suomessa).

Hoito: Antibioottilääkitys vähentää usein kuolleisuutta.