Takana poikkeuksellinen vuosi kasvihuonevihannesten tuotannossa

Vuonna 2022 Suomessa tuotettiin yhteensä 305 miljoona kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Määrä on hieman suurempi kuin vuonna 2021. Puutarhayritysten määrä oli 3 050 (vähennystä edelliseen vuoteen 193 kpl) ja niillä oli puutarhatuotannossa vajaa 19 000 hehtaaria peltoa ja 362 (vähennystä 13 ha) hehtaaria kasvihuoneita.

Sääolojen suhteen puutarhavuosi 2022 oli tavanomaista lämpimämpi, osassa maata jopa mittaushistorian lämpimin. Vaikka avomaalla on kastelu yleisesti käytössä, niin vedenpuute osittain rajoitti kasvua ja kastelu myös lisäsi tuotantokustannuksia. Myös muiden tuotantokustannusten kasvu oli voimakasta, varsinkin sähkön hinnan nousu koetteli kasvihuonetuottajia. Myös vihannesten varastointikustannukset kasvoivat.

Kasvihuonevihannestuotanto väheni

Kasvihuonevihanneksia tuotettiin 89 miljoonaa kiloa, josta kasvihuonekurkkua oli 50 ja tomaattia 34 miljoonaa kiloa. Sekä tomaatin että kasvihuonekurkun tuotantomäärät vähenivät kolmella miljoonalla kilolla.

Kasvisten valotettuun talvituotantoon on erityisesti sähkön hinnalla ollut suuri vaikutus, joka alkoi jo keväällä 2022, tosin sähkön hinnan vaikutus on hyvin yrityskohtaista, riippuen sähkösopimuksen hintatasosta. Useat kasvihuoneyritykset ovat jättäneet vihannesten talvituotannon väliin kokonaan.

Kasvihuonekurkun osalta pari edellistä vuotta ovat olleet sadon suhteen ennätyksellisiä, joten tuotantomäärien laskussa voi osittain olla kyse myös markkinoiden kyllääntymisestä. Toki laskuun on vaikuttanut myös kurkun kuluttajahinta.

"Kuluva vuosi tulee olemaan tavallisuudesta poikkeava, kun viljelyssä panostetaan luonnonvalolla viljelyyn. Tämä voi aiheuttaa ruuhkahuippuja markkinoille, koska luonnonvalolla viljely saatetaan aloittaa samoihin aikoihin ja satoakin saadaan silloin samoin aikoihin, pohtii yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Porkkana vihannesten ja mansikka marjojen ykkönen

Avomaan vihanneksia tuotettiin viime vuonna 189 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa oli 76 miljoona kiloa. Kaiken kaikkiaan juurekset, kaalit ja sipuli ovat avomaan tuotannon peruskasvit, jotka myös varastoitavina tuotteina ovat ruokaturvan kannalta tärkeitä kasveja.

Puutarhamarjojen sato oli edellisvuoden tasoinen, lähes 20 miljoonaa kiloa, josta mansikan osuus oli vajaa 16 miljoonaa kiloa. Marjojen tunneliviljelyn ala kasvoi 112 hehtaariin.

Avomaan tuotannon jakautuminen vuodesta 1984

Puutarhatuotanto sopeutuu

Puutarhatuotanto on perinteisesti sopeutunut muuttuviin olosuhteisiin ja markkinatilanteisiin, mutta viime aikojen muutokset ovat olleet rajuja varsinkin energiaintensiivisessä kasvihuonetuotannossa. Toisaalta uutta energiaa ja työtä säästävää teknologiaa on tullut alalle, mutta samalla on todennäköistä, että tilalukumäärä jatkaa vähenemistään.

Muutosnopeus ja reagointinopeus vaihtelee tuotantosuunnittain: Siinä missä kasvihuonehuonetuottaja päättää lyhentää viljelykautta tai etsii tomaatin erikoismuotoja, miettii hedelmänviljelijä uusien kasvien ottamista vähitellen tuotantoon. Tästä positiivisena esimerkkinä hedelmävalikoiman laajeneminen erityisesti Ahvenanmaalla. Viime vuonna tuotettiin ennätysmäärä eli 300 000 kiloa muita hedelmiä, erityisesti päärynää.

Viime kädessä kotimainen kysyntä ratkaisee puutarhaviljelyn laajuuden ja tuotevalikoiman.

Tilaston tiedot on saatu Luken verkkokyselyn ja puhelinhaastattelujen avulla noin 2 800 puutarhayritykseltä.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja