Kaurasen tila tuottaa öljyhampun kylvösiementä Trans Farmille

Suomessa viljellään lähes ainoastaan kotimaista Finola-öljyhamppulajiketta. Yksi Trans Farmin siementuottajatiloista sijaitsee Somerolla.

Suomessa viljellään lähes ainoastaan kotimaista Finola-lajiketta. Somerniemeläinen Kaurasen tilan isäntä Matti Kaase on öljyhamppukonkari, joka on viljellyt Finolaa siemeneksi vuodesta 2014. Alkuvuosien 16–17 hehtaarista ollaan nyt 47 hehtaarissa.

Kaurasen tilan öljyhamppusadon keskiarvo oli tänä vuonna noin 700 kiloa hehtaarilta, parhaimmillaan on ylletty yli 1000 kilon satoihin.

"Sanoisin, että öljyhamppu onnistuu parhaiten kevyemmillä mailla. Savisimmilla, vähämultaisilla pelloilla sato voi kuivina vuosina jäädä heikoksi. Tärkeää on kylvää siemen lämpimään maahan, jossa on kosteutta", Matti Kaase neuvoo.

Hän on huomannut, että kun öljyhamppu on lähtenyt hyvin kasvuun, se ei reagoi kuivuuteen yhtä pahasti kuin vilja.

"Öljyhamppu tuntuu korjaavan itse itseään, ja hyötyy sateesta myös kasvukauden lopulla. Olen myös huomannut, että öljyhampun kanssa on vähän sama mihin aikaan se kylvetään, se on silti puintivalmis aina lähes samaan aikaan. Viime vuonna kylvin öljyhamppua ajalla 12.–24.5 ja syyskuun 21. päivä aloitettiin puinnit."

Matti arvioi, että Trans Farmin sopimusviljelijöille on tarpeeksi siementä saatavilla tulevalle kaudelle. Ja tässä hän onkin aivan oikeassa.

Siemeneriä kevään kylvöille on riittävästi sekä kylvösiemenlisäykseen että elintarvikehampun tuotantoon, Trans Farmilta kerrotaan. Öljyhampun kysynnän kasvaessa on tärkeää pitää huolta myös kylvösiementen riittävyydestä.

Teksti: Anna Kujala

Kuva: Marko Mattila / sss.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja