Öljyhamppulajikkeissa reilu neljännes öljyä

Öljyhampun siemen jalostetaan pääosin hampunsiemenöljyksi sekä hamppuproteiineiksi. Näin ollen öljyhamppulajikkeiden tärkeimmät laatuominaisuudet ovat öljypitoisuus ja valkuaispitoisuus.

Luken toteuttamissa virallisissa lajikekokeissa v.2021–2022 vertailtiin valtalajike Finolaa muutamaan uuteen lajikekandidaattiin. Näissä kokeissa Finola säilytti kärkipaikkansa näissä tärkeimmissä laatuominaisuuksissa. Finolan öljypitoisuus oli 31 % muiden lajikkeiden jäädessä hivenen alle kolmeenkymmeneen prosenttiin. Valkuaispitoisuus Finolassa oli kokeiden korkein, reilu 25 %. Valkuaispitoisuus vaihteli lajikkeittain 23,4 %:sta 25,2 %:in.

Koska hamppuöljy on yksi öljyhampusta jalostettavista päätuotteista, on öljypitoisuudella merkitystä sadon jatkojalostajan kannalta. Jotkut toimijat käyttävät öljypitoisuutta myös yhtenä laatuhinnoittelukriteerinä. Mikäli lajikkeen luontainen öljypitoisuus on esimerkiksi 30 %, se voi vaihdella muutaman prosenttiyksikön sisällä suuntaan tai toiseen riippuen kasvuolosuhteista. Käytännössä nykylajikkeistolla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta saavuttaa esimerkiksi neljänkymmenen prosentin ylittäviä öljypitoisuuksia.

Trans Farmin viljelysopimuksilla varma kysyntä

Öljyhampun viljelyllä on monia etuja. Se on erinomainen viljelykierron monipuolistaja, jolla on hyvä esikasviarvo. Öljyhamppua viljelet viljoja pienemmillä lannoituskustannuksilla sekä tasaat tilan työhuippuja. Trans Farmin sopimuksille saat kylvösiemenen edulliseen hintaan, kylvösiemenkustannus on samaa luokkaa kuin uudehkoissa viljalajikkeissa.

Hektiseen ruiskutusaikaan voit keskittyä muihin peltolohkoihin tai vaikkapa mökkireissuun, öljyhampulle ei tehdä kylvön ja puinnin välissä mitään kasvinsuojelutoimenpiteitä tavanomaisessakaan viljelyssä. Vapautuneen ajan lisäksi saavutat merkittävää tuotantopanossäästöä, kun kasvinsuojeluun ei tarvitse kohdentaa euroakaan.

Tietoa Trans Farmin viljelysopimuksista löydät tämän linkin kautta.

Tervetuloa ti 14.2. Seinäjoelle ja ke 15.2. Huittisiin öljyhamppupäiville kuulemaan öljyhampun viljelyn eduista, hampun sopimusviljelystä, viljelytekniikasta sekä ajankohtaisista tukiasioista. Lisäinfoa tapahtumista ja ilmoittautuminen tämän linkin kautta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja