Kylvöt ensimmäisillä alueilla jo toden teolla käynnissä, suuri osa maasta odottaa vielä

VYR:in kylvöseurannan mukaan kuluneella viikolla kylvöt saatiin toden teolla käyntiin mm. Varsinais-Suomessa, osassa Uuttamaata ja Etelä-Pohjanmaalla. Muualla Etelä-Suomea kylvöt ovat vasta aivan aluillaan.

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöistä tehtynä Kylvöistä tehtynä
9.5.2022 9.5.2022
Varsinais-Suomi 15-25 % Keski-Pohjanmaa 0-2 %
Uusimaa 5-20% Pohjois-Pohjanmaa 0 %
Satakunta 0-5 % Etelä-Pohjanmaa 15-25 %
Kanta-Häme 0-5 % Etelä-Karjala 0 %
Päijät-Häme 0-5 % Pohjois-Karjala 0 %
Pirkanmaa 0-2 % Etelä-Savo 0-5 %
Kymenlaakso 0-5 % Pohjois-Savo 0-2 %
Keski-Suomi 0 % Kainuu 0 %
Pohjanmaa 10-25 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Ensimmäisillä alueilla kylvetään jo täyttä päätä, suuri osa maasta odottaa vielä

Kuluneella viikolla kylvöt saatiin toden teolla käyntiin Varsinais-Suomessa, Länsi-Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Kylvettynä on jo ainakin sokerijuurikasta, vehnää, kauraa, ohraa, hernettä, härkäpapua ja rapsia.

Ensimmäisiä kylvöjä on saatu alkuun Satakunnassa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja osissa Pirkanmaata. Myös Itä- ja Keski-Uudellamaalla kylvöt ovat pääosin vasta alussa. Ensimmäisenä on kylvetty ainakin sokerijuurikasta (Satakunta) sekä nurmien täydennyskylvöjä, vehnää ja hernettä. Arvioiden mukaan kylvöjen laajempaan käynnistymiseen kuluisi näillä alueilla aikaa vajaasta viikosta puoleentoista viikkoon.

Loppuviikolle ennustettujen sateiden odotetaan toteutuessaan keskeyttävän kylvöt hetkellisesti alueilla, joilla ne ovat jo käynnissä. Sateet voivat paikoin viivästyttää myös kylvöjen alkua parilla päivällä. Arvioiden mukaan ennustetut sateet voisivat kuitenkin toteutuessaan olla paikoin hyödyksi peltojen kosteuden tasaamisessa.

Kylvöjä ei ole vielä päästy aloittamaan Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa eikä suurimmassa osassa Pohjois-Savoa. Ensimmäisiä kevätkyntöjä, muokkauksia ja syysviljojen ja nurmien lannoituksia on kuitenkin jo paikoin päästy tekemään. Arvioiden mukaan ensimmäisiä kylvöjä päästäisiin aloittamaan 1–2 viikon kuluessa.

Kylvöt monilla alueilla myöhässä yhdestä kahteen viikkoa

Kylvöjen arvioidaan monilla alueilla olevan noin 1–2 viikkoa myöhässä keskimääräisestä ajankohdasta. Varsinais-Suomessa kylvöjen arvioidaan kuitenkin keskimääräisesti alkaneen normaaliin aikaan. Kylvöajan arvioidaan kuitenkin Varsinais-Suomessakin venyvän keskimääräistä pidemmäksi kylvöjen jakautuessa normaalia pidemmälle aikavälille.

Kylvöjen viivästymisten syitä ovat viileänä pysytellyt kevätsää, ja sen myötä maan hitaasti kohonnut lämpötila, lumien ja roudan myöhäinen sulaminen, kevättulvat sekä laajasti esiintyvä peltojen epätasainen kuivuminen.

Peltojen epätasaista kuivumista on havaittu monilla alueilla ja vaihtelut ovat hyvin paikallisia. Läheisten peltolohkojen tai jopa peltolohkon sisäiset vaihtelut yltävät aina liian kuivasta liian märkään. Ensimmäisenä kuivuneet pellot ovat kuitenkin monilla alueilla kuivuneet yllättävän nopeasti ja muokkaantuvat hyvin. Nopean kuivumisen ja maan alhaisen lämpötilan seurauksena siementen tasaisessa itämisessä ja kasvuun lähdössä voi paikoin olla odotettavissa haasteita.

Lisätietoa syyskasvien talvehtimisesta

VYRin viime viikon seurannassa kerrottiin kattavat arviot syyskasvien talvehtimisesta, mutta tälle viikolle tuli vielä täydennyksiä talvehtimista koskien. Pohjanmaalla on havaittu talvituhoja syysviljoilla, ja syysöljykasvit ovat paikoin kärsineet kevään yöpakkasista ja sulamisvesistä. Pääosin Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan syyskasvit kuuluvat kuitenkin parhaiten talvehtineiden kasvustojen joukkoon. Kymenlaaksossa syysviljojen arvioidaan olevan kohtalaisen hyvässä kunnossa, kun taas apilanurmien on havaittu kärsineen pahoja talvituhoja.

Mikä on VYRin kylvöseuranta?

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu seurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja