Kuluneella viikolla kylvöt etenivät aimo harppauksin

VYRin kylvöseurannan mukaan kuluneella viikolla kylvöt etenivät kovalla vauhdilla lähes koko maassa. Ensimmäisillä alueilla ollaan jo aivan loppusuoralla. Nyt kaivataan lämpöä ja kohtuullista sadetta kasvuun lähdön vauhdittamiseksi.

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöistä tehtynä Kylvöistä tehtynä
23.5.2022 23.5.2022
Varsinais-Suomi 80-95 % Keski-Pohjanmaa 50 %
Uusimaa 65-75 % Pohjois-Pohjanmaa 30-40 %
Satakunta 65-80 % Etelä-Pohjanmaa 65-85 %
Kanta-Häme Etelä-Karjala 45-50 %
Päijät-Häme 50-60 % Pohjois-Karjala 25 %
Pirkanmaa 40-60 % Etelä-Savo
Kymenlaakso 30-50 % Pohjois-Savo 15-30 %
Keski-Suomi 40-50 % Kainuu
Pohjanmaa 80-95 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Ensimmäisillä alueilla on pian jo valmista

Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla kylvöt ovat loppusuoralla. Myös osassa Uuttamaata (erityisesti Länsi-Uudellamaalla ja osin Keski-Uudellamaalla) ja Satakuntaa, kylvöt ovat jo pitkällä, ja niiden arvioidaan myös näillä alueilla valmistuvan parin seuraavan päivän aikana. Maakuntien sisäinen vaihtelu kuitenkin näkyy kylvöjen etenemisessä ja esimerkiksi Itä-Uudellamaalla ja osassa Satakuntaa kylvöt ovat vielä hieman enemmän kesken.

Kylvämättä edellä mainituilla alueilla on satokasveista eniten rypsiä, kuminaa sekä ohraa ja kauraa. Lisäksi kylvämättä on vielä myös esimerkiksi ympäristönurmia ja riistapeltoja.

Varsinais-Suomessa kasvukauden arvioidaan olevan noin viikon myöhässä normaalista. Kylvöt on kuitenkin monilla tiloilla saatu valmiiksi aiemmin kuin esimerkiksi viime vuonna. Kylvöolosuhteet ovat olleet hyvät ja maat hyvässä kunnossa talven jäljiltä.

Uudellamaalla kuluneen viikon hyvien olosuhteiden ja reippaasti edenneiden kylvöjen arvioidaan kuroneen ainakin jonkin verran kiinni aikaisemmin arvioitua kylvöjen myöhäisyyttä. Monilla alueilla paikallisia kylvöjen keskeytyksiä ovat aiheuttaneet kovat sadekuurot, jotka paikoin ovat aiheuttaneet myös pellon pintojen kuorettumista.

Suuressa osassa maata jo noin puolivälissä

Kuluneella viikolla kylvöt etenivät kovalla tahdilla lähes koko maassa ja olosuhteet olivat ainakin suurimmaksi osaksi otolliset. Myöhäisemmillä alueilla ei vielä olla loppusuoralla, mutta noin puolenvälin tuntumaan kylvöt ovat edenneet jo monin paikoin. Lisäksi muutamien seuraavien päivien aikana kylvöjen odotetaan edelleen etenevän kovalla vauhdilla ennen loppuviikolle ennustettuja sateita.

Maakuntien sisäinen vaihtelu on toki yhä suurta ja kylvöjen eteneminen voi saman maakunnan alueella vaihdella paljonkin. Vaihtelu näkyy selvästi esimerkiksi Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen kylvöjen etenemisissä; osin ollaan jo loppusuoralla ja osin kylvöjä on vielä paljonkin tekemättä.

Eniten kylvöjä on tekemättä ainakin Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Muun muassa näillä alueilla kylvöjen etenemistä ovat edelleen hidastaneet peltojen hidas kuivuminen erityisesti varjoisammissa paikoissa. Sama näkyy muillakin alueilla.

Monilla alueilla on saatu jo kylvettyä kaikkia viljoja, hernettä, härkäpapua. Eniten on vielä kylvämättä ohraa, kauraa, rypsiä, kuminaa. Paikoin on kylvämättä vielä myös hernettä ja härkäpapua.

Orastumien, taimettuminen ja kasvuun lähteminen edenneet hitaasti

Kevään kylmyys on hidastanut kasvuun lähtöä, orastumista ja taimettumista koko maassa. Viimepäivien lämpö on kuitenkin vihdoin jouduttanut orastumista ja taimettumista sekä nurmien ja talvehtineiden syysviljojen kasvua. Maltillista sadetta ja lämpöä kaivataan monilla alueilla kasvuun lähdön nopeuttamiseksi, sillä viileyden lisäksi kuivuus vaivaa monilla alueilla. Toistuvia hallaöitä on myös yhä esiintynyt monilla alueilla, vaikka päivälämpötilat ovatkin kohonneet.

Varsinais-Suomessa sokerijuurikkaat alkavat olla melko hyvin taimettuneet, myös ensimmäisiä huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa kylvettyjä viljoja on jo hyvin oraalla. Nyt viljat alkavat orastua laajemmin sekä herne ja rapsi taimettua.

Länsi-Uudellamaalla ensimmäiset kylvökset ovat orastuneet jo, mutta laajemmin Uudellamaalla orastumista ja taimettumista odotellaan vielä.

Satakunnassa ensimmäisiä oraita näkyy jo, mutta yleisesti ottaen orastuminen on hidasta ja monien kylvösten orastumista ja taimettumista odotellaan vielä. Orastuminen on myös paikoin ollut melko epätasaista. Ruis on lähtenyt nyt hyvin kasvuun.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ensimmäiset viljat ovat oraalla. Paikoin orastuminen on ollut tasaista, mutta paikoin näkyy epätasaista orastumista. Tulevina päivinä kaivataan sadetta, jotta kuivuus ei alkaisi haitata orastumista enempää.

Ensimmäiset kylvökset ovat jo orastuneet myös alueilla, joilla kylvöt päästiin aloittamaan selvästi ensimmäisiä alueita myöhemmin. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa ensimmäiseksi kylvettyjä viljoja on paikoin jo oraalla.

Mikä on VYRin kylvöseuranta?

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu seurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja