Kylvöt saivat kuluneella viikolla kaivattuja sateita - paikoin jo liikaakin

VYRin kylvöseurannan mukaan kuluneella viikolla saatiin kaivattuja sateita monille alueille kasvua vauhdittamaan. Paikoin sateita tuli jo liikaa, osassa maata kaivataan sateita vielä lisää, osa taas kaipaa vielä lisää poutaa. Tuholaisia on havaittu paikoin runsaasti.

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöistä tehtynä Kylvöistä tehtynä
30.5.2022 30.5.2022
Varsinais-Suomi 95-99 % Keski-Pohjanmaa 75 %
Uusimaa 85-95 % Pohjois-Pohjanmaa
Satakunta 85-95 % Etelä-Pohjanmaa 90-95 %
Kanta-Häme Etelä-Karjala 85-95 %
Päijät-Häme 70-85 % Pohjois-Karjala 60-70 %
Pirkanmaa 70-85 % Etelä-Savo 70-90 %
Kymenlaakso 70-85 % Pohjois-Savo 50-70 %
Keski-Suomi 70-85 % Kainuu
Pohjanmaa 90-95 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Kylvöt jo pitkällä kautta maan

Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Uudenmaan ja Satakunnan alueilla kylvöt ovat lähes valmiit. Kylvämättä on enää joitakin hajanaisia viljapeltoja, rypsiä, kuminaa sekä riistapeltoja ja ympäristönurmia. Myös muiden maakuntien alueella ollaan paikoittain saatu kylvöt jo lähes valmiiksi, mutta näiden maakuntien sisällä on kuitenkin vaihtelua ja maakunnan tasolla kylvöt ovat vielä kesken. Kylvöt kuitenkin etenivät hyvällä vauhdilla vielä viime viikon alkupuolella, ennen helatorstain tienoilla alkaneita sateita.


Monille alueille saatiin sateita, mutta paikoin kaivataan vielä kylvöpoutaa

Viikko sitten monilla alueilla kaivattiin sadetta, ja viime viikon lopulla niitä saatiinkin jo monille alueille. Yleisesti sateita on tullut melko sopivasti ja vesi on vauhdittanut kasvua niin kevätkylvöisillä kasveilla kuin syyskasveilla ja nurmillakin. Paikallinen vaihtelu saatujen sademäärien ja kohdalle osuneiden sadekuurojen suhteen on monilla alueilla ollut kuitenkin suurta.

Paikallisesti sateita on tullut rankkoina kuuroina ainakin Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan joillakin alueilla sekä Varsinais-Suomen itäosissa. Näillä alueilla pellot ovat paikoin kastuneet jopa liiaksi.

Toisaalta tietyillä alueilla kärsitään edelleen kuivuudesta, eikä sateita ole kevään aikana tullut kuin muutama milli. Esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Karjalassa kuivuus vaivaa ja näkyy jo erityisesti syysviljojen kasvussa, mutta myös kevätviljat alkavat kaivata vettä. Myös Varsinais-Suomessa Turunmaan alueella kuivuudesta kärsitään edelleen.

Sateet kuitenkin myös keskeyttivät kylvöt monilla niillä alueilla, joilla ne ovat vielä kesken. Näilläkin alueilla sade oli toisaalta toivottua, mutta nyt toivottaisiin jälleen poutaa, jotta kylvöt saataisiin valmiiksi.

Esimerkiksi Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, osassa Päijät-Hämettä, Kymenlaaksoa ja Keski-Pohjanmaata kylvöjä on vielä kesken, ja saadut ja ennustetut sateet viivästyttävät nyt kylvöjen loppuunsaattamista. Pohjois-Karjalassa ainakin karjatilojen kylvöjen odotetaan jatkuvan vielä reilusti kesäkuun puolella.

Aikaisempien, toukokuun alussa tehtyjen kylvösten orastuminen ja taimettuminen oli hidasta (syynä kylmyys, paikoin myös kuivuus), ja sateet tulivat näille lohkoille erittäin tarpeeseen. Sen sijaan myöhemmin kylvetyt ovat orastuneet selvästi nopeammin. Ensimmäiset kylvökset ovat orastuneet nyt jo kautta maan. Kaiken kaikkiaan orastuminen on ollut melko tasaista ja hyvää kautta maan. Joistakin epätasaisesti taimettuneista rapseista ja sokerijuurikkaista on kuitenkin havaintoja.

Tuholaiset ja rikkakasvit

Viljojen orailla on ainakin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ollut runsaasti tuholaisia (kirppoja ja kirvoja). Kirppojen aiheuttamia vioituksia on havaittu erityisesti ohran orailla. Öljykasveilla kirppahavainnoissa on vaihtelua: esimerkiksi Etelä-Savossa rapsilla on havaittu olevan vain vähän tuholaisia, kun taas esimerkiksi Uudellamaalla myös öljykasveilla kirppoja esiintyy runsaasti ja vioituksia on havaittu. Tuholaistorjunnat ovat myös käynnissä alueilla, joilla torjuntakynnykset ovat ylittyneet ja tuholaispaine on kova.

Sokerijuurikkaan rikkakasviruiskutuksia on tehty ja ne ovat käynnissä. Kevätviljojen rikkakasvitorjunnat ovat nyt alkamassa ensimmäisenä, aikaisin kylvetyillä viljoilla monilla alueilla, sillä myös rikkakasvit ovat nyt saaneet vauhtia kasvuun hitaan alun jälkeen.

Mikä on VYRin kylvöseuranta?

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu seurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja