05.07.05

Hyvä tuotos säilörehun oikealla täydennyksellä

Tämän syksyn kotoiset rehut vaativat erityisen huolellista ruokinnan suunnittelua. Suunnittelu on hyvä aloittaa kotoisten rehujen analysoinnilla. Säilörehun ohella on syytä kiinnittää huomiota myös viljan laatuun. Täydentämällä perusrehuja oikein on tuotanto mahdollista säilyttää tehokkaan ja taloudellisena. Säilörehuja laidasta laitaan
Tämän syksyn kotoiset rehut vaativat erityisen huolellista ruokinnan suunnittelua. Suunnittelu on hyvä aloittaa kotoisten rehujen analysoinnilla. Säilörehun ohella on syytä kiinnittää huomiota myös viljan laatuun. Täydentämällä perusrehuja oikein on tuotanto mahdollista säilyttää tehokkaan ja taloudellisena.

Säilörehuja laidasta laitaan

Sateiden takia suuri osa kesän säilörehuista jäi myöhään korjatuksi. Myöhäinen säilörehun korjuuaika lisää sulamattoman kuidun määrää rehussa, jolloin D-arvo jää alhaiseksi. Koko valtakunnan säilörehujen orgaanisen aineen sulavuutta kuvaava D-arvon keskiarvo on tänä vuonna vain 66, kun säilörehun D-arvotavoitteeksi suositellaan yleensä 68-70 %. Silloin säilörehussa on märehtimistä ja pötsin toimintaa ylläpitävää rakennetta. Sulamaton kuitu kuitenkin hidastaa energian ja ravintoaineiden saantia, koska se sulaa hitaammin ja kerääntyy pötsiin.

Maidontuotannossa D-arvon alentuminen jo yhdellä prosenttiyksiköllä lisää väkirehun tarvetta noin kilolla. Nyt säilörehuanalyysien teettäminen on erityisen tärkeää, koska säilörehujen laadussa on huomattavasti keskiarvoakin suurempia poikkeamia. Energian ja valkuaisen täydentäminen vaatii myös väkirehulta enemmän. Sopivana täydennyksenä toimii esimerkiksi Krono III -täysrehu.

Alkukesän viileät säät pidensivät nurmirehun kasvuaikaa ja hidastivat vanhenemista. Osa säilörehuista korjattiin hyvin aikaisessa nurmen kasvuvaiheessa. Rehun sulavuus on hyvä ja D-arvo on helposti yli 70. Lisäruokinnassa on väkirehun määrän ohella huomioitava kuidun riittävyys. Pystyykö lehmä syömään enemmän säilörehua ja sen kautta saamaan riittävästi rakennetta pötsiin? Sopivia väkirehuja ovat pötsin käymistä tasoittavat väkirehut. Kun säilörehu on hyvää, myös edullisemmilla täysrehuilla on mahdollista päästä hyvään tulokseen. Hyvä täydennysrehu on esimerkiksi Krono I.

Kevyen viljan täydennykseen energia- ja valkuaispitoinen puolitiiviste

Vilja on monin paikoin aiempia vuosia kevyempää ja energia-arvoltaan heikompaa ja erityisesti ohrassa on myös normaalia alempi valkuaispitoisuus. Ruokinnassa täydennykseen tarvitaan siis energiaa ja valkuaista puolitiivisteestä. Viljan määrästä ja laadusta riippuen, ruokintaa kannattaa täydentää viljaa ja tärkkelystä sisältävällä puolitiivisteellä.

Sopiva määrä tärkkelystä lisää pötsin mikrobivalkuaisen ja energian tuotantoa. Kohtuullisen viljamäärän, kauran sekä kevyemmän viljan kanssa ruokintaa täydentävät parhaiten hyvälaatuisen tärkkelyslisän sisältävät viljalliset puolitiivisteet kuten Krono 125 Top. Viljaton puolitiiviste, kuten Krono 135 Top, on oikea vaihtoehto runsaan ja laadukkaan viljan kanssa, erityisesti vehnän ja ohran kanssa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja