03.07.18

Lampaanlihantuotanto kasvaa ja kehittyy

Karitsanlihan kulutus on kasvussa, tilakoot kasvavat ja eläinaines paranee. Lisäksi tuotosseuranta hyväksyttiin osaksi maailmanlaajuista ICAR:ia.

Suomalaiset kuluttavat lampaanlihaa vuosittain 700 g asukasta kohden, ja siitä lähes 50 % on kotimaista, Pro Agria uutisoi.

Lammastoimijoiden tavoitteena on nostaa kotimaisen lampaanlihan kulutusta yhteen kiloon asukasta kohden muutaman vuoden sisällä. Tavoite voi hyvinkin olla mahdollista toteuttaa, sillä lammastalouden vuosikasvu on merkittävää ja tasaista.

Monipuolinen lammas pitää pintansa

Lammastilojen tilarakenne on edelleen monipuolinen. Suurempien tilojen määrä on noussut ja yhä useammasta yrityksestä vähintään toinen omistaja saa palkkatuloja lammastaloudesta. Uuhimäärä on jatkanut kasvuaan. Tilakohtainen uuhimäärä on 65,6 uuhta. Kolmannes suomalaisista uuhista kuuluu tuotosseurantaan.

Tuotosuuhien määrä nousi yli 20 000. Uuhimäärä oli korkein Etelä-Suomessa, mutta kasvu oli voimakkainta Länsi- ja Keski-Suomessa.

Lisäksi karitsoiden kuuden viikon painojen keskiarvo oli valtakunnallisesti suurempi kuin edellisvuonna, nousten 15 kiloon. Keskimääräinen kasvuaika pysyi 251 päivässä.

Lampaiden tuotosseuranta sai ICAR-hyväksynnän

ICAR antaa jäsenmailleen ohjeistukset muun muassa tuotosseurantaan, eläinten tunnistukseen, tuotosseurannan työmenetelmiin sekä jalostusarvojen laskentaan, jotta järjestelmä pysyy yhtenäisenä ja kansainvälisesti myös osiltaan vertailukelpoisena.

ICAR:n tavoitteena on kehittää maailmanlaajuisesti kotieläinten tuotosseurantaa ja lisätä siihen liittyvien mittausten luotettavuutta. Jäsenyyden etuina ovat muun muassa kontaktien luominen eri maiden kotieläintoimijoiden välille ja tiedonsaanti kansainvälisistä tutkimuksista. ICAR luo kotieläinten tuotosseurantaan yhteiset kansainväliset standardit, joilla on tieteellinen perusta ja joita voi hyödyntää maa- ja rotukohtaisten jalostusjärjestelmien kehittämisessä.

Lähde: Pro Agria

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja