10.06.22

Kuminakoin tarkkailussa viime hetket käsillä

Kuminakoin toukka kuoriutuu kuminan kukinnon sisällä ja tuhoaa tehokkaasti kehittyviä kukkanuppuja. Toukka ja sen ruokahalu kasvaa. Kuminan kukinta varhaisimmilla lohkoilla on hyvässä alussa ja tarvittaessa kuminakoin toukan torjunta on ajankohtaista juuri nyt.

Kylmä kevät hillitsi todennäköisesti kuminakoin esiintymistä. Lentävistä aikuisista perhosista kuminalohkolla ei ole ollut havaintoja. Varovaisesti arvellen niiden määrä on tänä vuonna vähäinen, koska viime kesänä toukkahavaintoja ja -vioituksia tehtiin vain niukalti.

Vaikka toukkahavainnoita ei ole Trans Farmille juurikaan tähän mennessä raportoitu, kannattaa satoa tuottavat kuminalohkot käydä tarkastamassa koin varalta. Toukka lymyilee pitkään kukinnon sisällä eikä sitä voi havaita murtamatta kukintoja. Jos toukkia löytyy, on ruiskutus aiheellinen.

Huomaa, että täyden kukinnan vaiheessa kuminaa ei enää ruiskuteta Karate Zeon tai Hallmark Zeon -valmisteilla, vain Turex 50 WP -valmiste on silloin sallittu. Turexilla on myös luomuhyväksyntä.

Lue lisää kuminakoista ja sen torjumisesta https://www.transfarm.fi/kuminakoi-kuminan-kasvintuhooja.

Jutun kuvassa toukan tuhotyötä vuonna 2018.

Kommentit

Lasse Matikainen Pysyväislinkki
10.06.22 22:01
Täällä Somerolla ensimmäisiä kuminan nuppuja ja jonkin verran kukintoja jo esillä. Pääsääntöisesti kasvustossa ei vielä kukkanuppuja ole esillä. Kävelin tänä iltana, (10.6.) pellolla, ja aikuisia perhosia lenteli melko runsaasti. Vielä en nähnyt nupuissa yhtään toukkaa, mutta todennäköisesti torjuntaan pitää varautua.