Olet täällä

Seleenilannoitusta Suomessa 30 vuotta

Seleenilannoitus aloitettiin Suomessa vuonna 1984 Maa- ja metsätalousministeriön tehtyä päätöksen seleenin lisäämisestä lannoitteisiin. Tieteellisissä tutkimuksissa oli todettu suomalaisten seleenin saannin olevan riittämätön. Syyksi ravinnon vähäiseen seleenipitoisuuteen osoittautui se, että kasvit eivät saa peltomaasta tarpeeksi seleeniä.

 
Seleeni on ihmisten terveydelle tärkeä hivenaine ja antioksidantti. Sen puutteen tiedetään lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitaudeille ja syöville. Eläimillä seleenin puute aiheuttaa mm. lihasrappeumaa.

Kasvit muuttavat lannoitteiden epäorgaanisen seleenin orgaaniseksi, ja näin seleeni siirtyy luonnollisella tavalla maasta kasveihin, rehuun ja elintarvikkeisiin. MMM:n asettama seleenityöryhmä seuraa viljan, rehujen, elintarvikkeiden ja peltomaiden seleenipitoisuutta. Ihmisten seleenin saantia tutkitaan seerumista. Seleenityöryhmän mukaan seleenilannoitus on tehokas ja turvallinen tapa nostaa väestön seleeninsaanti ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle.

Lue tohtori Georg Alfthanin (THL) ja eläinlääkäri Sanni Värränkiven kommentit seleenin vaikutuksesta ihmisten ja eläinten terveyteen. 

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Anonymous

Kaikkea on kokeiltu, mutta ylivoimaisesti järkevin ja vaivattomin tapa seleenin antamiseen elukoille on seleenilannoite.

Samankaltaista sisältöä