EU:n eläin- ja peltokasvipalkkioiden ehdot ja alustavat yksikkötasot vuodelle 2023 vahvistettiin

Hallitus vahvisti tänään EU:n tuotantosidonnaisten palkkioiden ehdot, enimmäismäärät ja alustavat yksikkötasot vuodelle 2023. Palkkioita voidaan maksaa vuosina 2023–2027 aiempien vuosien tapaan yhteensä hieman yli 100 miljoonaa euroa ja kohdentaa tämä määrä maidolle, naudanlihalle, lampaan– ja vuohenlihalle sekä tietyille peltokasveille. Palkkiojärjestelmän rakennetta ja ehtoja on aiemmasta kuitenkin muutettu.

Peltokasvien palkkiot

Peltokasvien palkkiot on eriytetty jatkossa kahteen toimenpiteeseen eli tärkkelysperunapalkkioon ja erikoiskasvipalkkioon. Erikoiskasveiksi luetaan valkuaiskasvit, öljykasvit, sokerijuurikas, linssi ja tattari sekä AB- tukialueen avomaanvihannekset. Linssi ja tattari ovat uusia palkkiokasveja. Ruis ei enää jatkossa kuulu tuettavien erikoiskasvien listalle.

Eläinpalkkiot

Kaikkien nautaeläinten, lampaiden ja vuohien palkkiokelpoisuus perustuu eläinrekisterien tietoihin jatkossakin, joten merkintä- ja rekisteröintisääntöjä on noudatettava huolellisesti. Virheistä tai myöhässä tehdyistä rekisteri-ilmoituksista seuraa palkkioiden menetyksiä.

Eläinpalkkioiden saamisen perusehtona on, että eläin on oikein merkitty- ja rekisteröity eläinrekisteriin tiettynä viitepäivänä. Näitä viitepäiviä on kolme eri eläinpalkkioille: 10.1.(teurashiehot, teuraskaritsat ja teuraskilit), 31.1. (emolehmät, lypsylehmät, sonnit, uuhet ja kutut) ja 1.6. (teuraskaritsat ja teuraskilit). Lisäksi tuen ehtona on muun muassa, että eläimet ovat tuen hakijan hallinnassa.

Emolehmä- ja lypsylehmäpalkkiot on yhdistetty ja emolehmähiehoille palkkiota ei enää makseta. Nautaeläinpalkkioista on poistettu rotuun ja käyttötapaan liittyvä vaatimus. Jatkossa myös suomenkarjarotujen lehmät ja lihantuotannossa olevat vesipuhvelit ovat oikeutettuja palkkioon.

Sonnipalkkiojärjestelmä on uudistettu kokonaan siten, että ruokintapäiväkohtaisuudesta on luovuttu ja palkkio maksetaan eläimille, jotka ovat 11 kuukauden iän täytettyään olleet tilalla yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta kalenterivuoden aikana. Tilallapitoajan laskenta alkaa 1.1.2023. Kukin sonni saa saman suuruisen palkkion vain yhden kerran elinaikanaan. Koska maksuperuste on täysin uusi, ei palkkiota sonnia kohden ole mahdollista laskea kovin tarkasti ja se saattaa muuttua melko paljonkin tässä asetuksessa esitetystä.

Uutena palkkiojärjestelmänä otetaan käyttöön ulkosaariston nautapalkkio, johon sisältyvät lypsylehmät, emolehmät ja 12 kuukauden ikäiset sonnit.

Emo- ja lypsylehmillä, uuhilla ja kutuilla palkkio määräytyy keskimääräisten palkkiokelpoisten eläinten määrän perusteella. Teurastukseen perustuvia palkkioita maksetaan hiehoille AB-tukialueella ja karitsoille ja kileille koko maassa. Vaatimuksena on, että eläin on ollut tilalla kyseisenä tukivuonna vähintään 10 vuorokautta ennen teurastusta. Saadakseen vuoden 2023 teurashiehon, teuraskaritsan ja teuraskilin palkkion, tulee 10 vuorokauden tilallapitoaika kertyä kokonaisuudessaan vuoden 2023 puolella. Teurastuspalkkion saadakseen eläimen ensimmäinen teurastuspäivä voi olla 11.1.2023.

Kuttupalkkiossa ei enää ole erillistä tuotetun maitomäärän seurantaa, vaan ehtona on tuottajan ja maitoa vastaanottavan tuotantolaitoksen keskinäinen sopimus. Jos tuottaja jatkojalostaa kutunmaitoa tilallaan, niin palkkion saannin ehtona on viranomaispäätös elintarvikehuoneiston hyväksymisestä.

Palkkioiden enimmäismäärät ja yksikkötasot vuonna 2023

Alla olevasta linkistä avautuvan taulukon yksikkötasot ovat alustavia perustuen arvioituun eläinmäärään ja komission hyväksymään Suomen CAP -strategiasuunnitelmaan. Maksettava yksikkötukitaso perustuu laskentajakson aikana kertyneisiin eläin- ja hehtaarimääriin ja se voi poiketa tässä asetuksessa esitetystä. Tämän vuoksi joidenkin toimenpiteiden lopulliset yksikkötasot saattavat alittaa suunnitelmassa mainitut palkkioiden tasot. Esimerkiksi AB –alueen sonnien nyt säädetty 500 euron palkkio saattaa asettua noin 400-450 euroon, kun arvioidut palkkiokelpoiset sonnien määrät loppuvuodesta ja vuoden 2024 keväällä tarkentuvat.

Peltokasvi- ja eläinpalkkoiden enimmäismäärät ja yksikkötasot


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja