Herneen siemenrikkakasvien torjunta

Viileästä keväästä johtuen peltoherneen kasvukehitys on ollut hidasta. Vapun tienoilla kylvelyissä kasvustoissa alkaa nyt olla sopiva rikkakasvien torjuntaaika, kun herne on kehittynyt keskimäärin 5 - 10 cm korkeaksi ja rikkakasvit ovat hyvin taimella. Rikkakasvien torjuntaan on useita vaihtoehtoja. Kosteassa maassa ja kevyilla maalajeilla tehoaa hyvin seos Fenix 1,0 l/ha + Basagran SG 0,5-0,6 kg/ha.
Viileästä keväästä johtuen peltoherneen kasvukehitys on ollut hidasta. Vapun tienoilla kylvelyissä kasvustoissa alkaa nyt olla sopiva rikkakasvien torjuntaaika, kun herne on kehittynyt keskimäärin 5 - 10 cm korkeaksi ja rikkakasvit ovat hyvin taimella.

Rikkakasvien torjuntaan on useita vaihtoehtoja. Kosteassa maassa ja kevyilla maalajeilla tehoaa hyvin seos Fenix 1,0 l/ha + Basagran SG 0,5-0,6 kg/ha.

Senkoria voidaan käyttää 0,2-0,4 kg/ha. Silloin kun pellossa esiintyy mataraa, kannattaa tehdä tankkiseos: Senkor 0,2 kg/ha + Fenix 1,0 l/ha tai Senkor 0,2 kg/ha + Basagran SG 1 kg/ha. Sunoco-öljyä ei herneellä saa käyttää. Edellä mainitut valmisteet eivät tehoa juolavehnään. Juolavehnän torjunta onnistuu hyvin herneellä esim. Agililla tai Targa Superilla myöhemmin tehtävällä käsittelyllä. Parhaiten juolavehnä nujertuu, kun se on torjuntahetkellä 4-6- lehtiasteella.


Kuva: Hulda-hernettä Somerolla 1.6.2005. Rikkakasvit ovat hyvin taimistuneet ja rikkatorjunta kannattaa tehdä sopivan ruiskutussään salliessa.

Jos herneellä esiintyy rapsikärsäkästä (tekee lovia lehden reunoihin) voidaan rikkakasviruiskutus nesteeseen lisätä Fastac 0,4 -0,6 l/ha tai Sumi Alpha- valmistetta 0,3-0,4 l/ha.

Viileän sään vallitessa kannattaa rikkakasviruiskutus tehdä iltapäivällä, jolloin vuorokauden lämpötila on korkeimmillaan. Jos sää muuttuu lämpimäksi ja aurinkoiseksi, on aamu parasta ruiskutusaikaa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja