08.05.24

Mizuki® – uutuustuote perunan rikkakasvitorjuntaan ja varsistohävitykseen

Mizuki® on uusi, tänä keväänä rekisteröinnin saanut tuote leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan sekä ennen sadonkorjuuta tapahtuvaan varsiston hävitykseen perunalla.

Mizuki on kosketusvaikutteinen ja imeytyy kasvin lehtiin ja vihreisiin osiin. Se tehoaa leveälehtisiin rikkakasveihin. Valo parantaa sen tehoa, minkä takia suositellaan käsittelyä aamulla tai aamupäivällä. Korkeintaan yksi rikkakasvitorjunta sekä korkeintaan kaksi varsistohävityskäsittelyä kasvukaudessa.

Tuote on sateenkestävä kaksi tuntia käsittelystä.

Sen käyttö on sallittu myös pohjavesialueilla. Mizukin varoaika on 7 vuorokautta.

Perunan rikkakasvitorjunta

Torju itäneet rikkakasvit ennen perunan taimettumista (BBCH 00-09). Käyttömäärä on 0,5–1,0 l/ha. 1,0 l/ha tehoaa laajasti eri rikkakasveihin. Pienempää käyttömäärää voidaan käyttää ainoastaan hyvin herkkiä rikkakasveja torjuttaessa.

Korkeintaan yksi käsittely rikkakasvien torjuntaan on sallittu. Käytä 200–400 l vettä ja vähintään 3 baarin painetta.

Paras teho saavutetaan, kun käsitellyt rikkakasvit ovat sirkkalehtivaiheessa ja 2-4 lehtivaiheelle asti. Ruiskutuksen jälkeen taimettuviin rikkakasveihin ei saada tehoa.

Mizukia kannatta käyttää yhdessä maavaikutteisen rikkakasviaineen kanssa (esimerkiksi Proman) juuri ennen perunan taimettumista.

Perunan varsistohävitys

Mizuki käytetään perunan varsien ja lehtien hävitykseen. Tuotetta voi käyttää kaikilla perunalajikkeilla. Mizuki voidaan käyttää vihreään varteen (murskaamaton varsisto) tai yhdistelmänä varsistomurskauksen kanssa varsistonhävityksen nopeuttamiseksi.

Optimaalinen aika käsittelylle on, kun peruna alkaa luontaisesti tuleentua. Kasvustoissa, jotka vaativat aikaisemman varsistohävityksen (siemenperuna jne.) on tärkeää käyttää korkeinta käyttömäärää ja/tai yhdistelmää murskauksen kanssa.

Perunan varsiston hävityksessä käyttömäärä on 1,0–2,0 l/ha ruiskutettaessa kerran kasvukaudessa. Käyttömäärä on 1,0 l/ha per käsittely ruiskutettaessa kaksi kertaa kasvukaudessa.

Aikainen käsittely, korkeat lannoitustasot ja perunalajikkeet vaikuttavat perunan elinvoimaan. Kasvustoissa, jotka ovat hyvin elinvoimaisia, tulee käyttömäärän olla 2,0 l/ha per kasvukausi. Käsittelyväli on vähintään 5 päivää. Täysi teho näkyy 14–21 vuorokauden kuluttua ruiskutuksesta.

Mizuki voidaan käyttää myös varsistomurskauksen jälkeen nopeuttamaan varsistohävitystä. Käsittele 1–3 päivää murskauksesta. Murskaus tulisi tehdä 20–30 cm korkeuteen ja niin, että jäljelle jää mahdollisimman vähän lehtiä. Varmista, ettei murskattu varsisto peitä alleen jäljelle jääviä varsia, jotka tulisi myös käsitellä.

Käsittely tulee tehdä kuiville lehdille ja aamupäivällä optimaalisen tehon saavuttamiseksi. Optimaalinen olosuhde on aurinkoinen ja selkeä sää. Korkealla vesimäärällä (200–500 l/ha) ja oikeanlaisilla suuttimilla varmistetaan käsittelyn riittävä peittävyys kasvustossa. Ruiskutuspaine tulisi olla vähintään 3 baaria.

Jos on riskiä lehti-tai mukularuttoon, lisää tarpeen tullen niihin tehoava tautiaine (esim. Ranman Top) ensimmäiseen Mizuki-käsittelyyn. Lisäämällä 2-3 l/ha Renol-öljyä Mizukin kanssa, voidaan nopeuttaa varsistohävitystehoa hieman.

Lisätietoja Mizukista Kasvinsuojeluainerekisteristä sekä Nordisk Alkalin sivuilta.

Mizuki on saatavilla Hankkijan, Lantmännen Agron ja Viljelijän Bernerin valikoimista.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja